Hej,

Skall öppna en vägg för att få större vardagsrum. Väggen som skall öppnas upp är minsann en tjockis.
Väggen har följande uppbyggnad: 12mm gips - 1x8 tums horisontella brädor - 3x3 tum vertikala stolpar drygt varje meter - 5 cm fritt - 3x3 tum vertikala stolpe - 1x8 horisontella tums brädor - 12 mm gips. Givetvis är det en massa isolering trots innervägg...

Väggen står i en 4 x 8 meter utbyggnad med takterass ovanpå. Enligt ritningarna som visar bjälklaget ligger det 2 x 8 tums plankor med cc 40 mellan kortväggarna, alltså längs långsidan. Väggen står mellan två långsidor. Däremot finns det ingen nämnt att väggen skull stödja bjälklaget...

Har bifogat två bilder hur stolparna möter brädorna ovanför gipsskivorna i taket.

Om stolparna skulle stötta takbjälklaget borde inte stolpe och 2x8 tums planka mötas? När man ser på bilderna ser det ju ut som stolparna satts dit efter att brädor satts dit. Men det är kanske så man gör?

Tacksam för svar. / Ulrik
 
  • IMG_1782_1_8_1.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_1785_1_1_1.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Lite svårt att se på bilderna vad som finns ovanför, stöttar stolparna nån regel/bjälke på övervåningen som tillhör konstruktionen? Isåfall är det en bärande vägg.
 
Vi hade en vägg som bestod (förutom gips på ytorna) av ett lager tjocka stående brädor som var spontade och ett lager liggande brädor. Jag kan inte det där med dimensioner men säg att de stående var ca 10x15 cm. När de plockades ned såg det ut som på dina bilder. Vi trodde den var bärande och anlitade byggfirma för att ta ned den och bära av. Men både ritningarna och nån sorts mätning de gjorde visade att den inte bar något alls. Tjockleken på väggen berodde i detta fall på att den också skulle ljudisolera mellan två lägenheter i huset. Nu är den borta iallafall och det som återstår är att fixa hålet i taket snyggt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.