Ska snart börja lägga golvet i huset. Och undrar om jag tänker rätt. Läser hela tiden att golvet ska läggas i ljusets riktning men som bilderna nedan tycker jag det blir mer naturligt. Vill få synpunkter på detta. Kanske något vi ej tänkt på som ni vet?
Ritning av husplan med markerade riktningar för golvinstallation i olika rum.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Ritning av husplan med svarta pilar som visar tänkt golvläggningsriktning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Sedan undrar jag också hur man ska göra innan golvet läggs, som är 8mm laminat. Idag ligger spårade 22mm spånskivor. Enligt LK'S beskrivning ska man lägga golvspån 10mm på detta innan laminatet. Är detta nödvändigt undrar jag då? Eller kan man lägga golvgips istället?
 
Ska du ha samma golv på ovanvåningen, eller kan du bryta mönster och kulör vid dörrarna till sovrummen?
 
Det blir samma golv uppe som nere.
 
Jag rekomenderar att lägga en expansionsfog under trösklar vid dörrarna iaf.

Jag skulle själv tittar på olika mönster/färger för sovrummen och då fått till ett naturligare bryt av riktningen, eftersom det troligen kommer kännas märkligt med riktningen i sovrummen.
 
Du kan lägga golvet i den riktning du föreslår. Ibland är det att föredra att följa en logisk riktning i huset än att lägga efter hur ljuset faller.
 
  • Gilla
Johannes Carlsson
  • Laddar…
corre skrev:
Jag skulle själv tittar på olika mönster/färger för sovrummen och då fått till ett naturligare bryt av riktningen, eftersom det troligen kommer kännas märkligt med riktningen i sovrummen.
Jag tycker tvärtom, sträva efter att ha så enhetligt golv som möjligt i hela huset och lagt i samma riktning överallt.
 
  • Gilla
Johannes Carlsson och 1 till
  • Laddar…
Ang rörelsefog i kök/hall, entréplan, funkar det med expansionen som blir om man gör som jag tänkt ovan?
 
Tänker du dig alltså att lägga "golvplanken" längs de pilar du ritat? Kolla vad golvtillverkaren anger som längsta sträcka man kan lägga utan rörelsefog. Vardagsrum och kök kan möjligtvis bli lite långt med 11m.
Jobbade tidigare på ett ställe där det var lagt laminatgolv längs med en lång korridor. Det var snyggt någon månad men sedan började planken krympa så att de gick isär på några kortändor och det blev glipor på 10-15mm på några ställen mitt i korridoren. Detta försökte några andra hyresgäster desperat att fixa med färgad fog men gliporna bara växte och fick fyllas på hela tiden vilket var ett jäkla kladd och inte speciellt vackert.
Sen kanske det inte var särskilt lämpligt att använda billigt klickgolv i ett allmänutrymme på en arbetsplats men det är ju en annan femma.
Tänk också på att låta golvet ligga inne i huset ett tag innan ni börjar lägga det så att det hinner acklimatisera sig så slipper ni förhoppningsvis en del av rörelserna. Det brukar stå ett antal dagar på förpackningen men lägg er gärna i överkant på detta om ni nu ska lägga så lång sträcka.
 
Att lägga det i ljusets riktning gör att skarvarna inte ses lika lätt.
Dessutom så blir det enklare att lägga 4m långa bitar istället för 11m =)
 
Det är alltid naturligt att lägga i husets ländriktning, eftersom gamla plankgolv i allmänhet ligger så iom att bärande bjälklag brukar ligga på tvärs.

Är det ingen skillnad på längder och bredder beroende på om det ska limmas eller klickas?
 
Tack hörni!
Ingen som vet ang. Golvvärmen i bjälklaget? Någon som använt LK'S spårade golvspånskivor?
 
Det funkar bra att byta till gips.
 
I matsalen skulle jag absolut lägga plankorna på tvären. Rummet blir allt för långt annars. De andra rummen är ju mindre avlånga till ytan.
Men om du har mönster som är mindre riktningsutpräglade som holländskt förband eller också fiskbensmönster så blir detta mindre viktigt.
Om du har estetiska idéer ska du fundera om du vill ha skarvarna utbredda slumpmässigt eller jämnt. Slentrianmässigt lägger man fallande längder där utseendet blir vad det blir och spillet som minst. Jag själv vill ha plankskarvarna i ett upprepat mönster men det kan vara krångligt att räkna ut och spillet kan öka.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.