Hej! Bor i 1 1/2-planshus från -76, 180m2. Uppvärmning 2st luft/luft-vp på nedre plan. Oljeradiatorer under alla fönster och elektriskt varmvattenberedare. Årlig förbrukning 18-21000kWh.
Finns det någon lösning med värmepump för varmvattenberedning som går att räkna hem? Jag har dålig koll på hur en sådan kan se ut och kosta. Min fantasi sträcker sig till en luft/vatten-vp kopplad till en tank för varmvatten och som ackumulator kopplad till ett par fläktkonvektorer.
 
Nej, inte jämfört med ett par LLVP i huset om man är nöjd med det.
 
  • Gilla
Dauen och 1 till
  • Laddar…
Det är inte mycket energi som förbrukas för varmvattenberedning.
Tumregeln är per person och dag.

Varmvattenhov 45 oC per person är:
lågt: 15 till 30 L/dag
medel: 30 till 60 L/dag, dvs ca 1,0 till 2,0 kWh
högt: 60 till 120 L/dag

Alltså, 0,52 till 4,2 kWh per person och dag.

Så är det 4 personers hushåll med normalförbrukning av varmvatten betyder det ca 6,3 kWh/dag.
per år alltså ca 2290 kWh, är inte mycket jämfört hela enfamiljshusets energiförbrukning.
 
Redigerat:
  • Gilla
Dauen
  • Laddar…
Det finns några olika varianter av värmepumpsberedare. Det finns den sorten som går på frånluft (vilket kräver mekanisk sådan), och den som har en utedel precis som en LLVP eller LVVP.
Om det lönar sig beror på er varmvattenförbrukning. Finns personer i hushållet som gillar att bada och duscha kan det absolut löna sig trots merkostnaden för att köpa värmepumpsberedare kontra vanlig elektrisk vvb. Är ni två vuxna som bara duschar på jobbet eller gymmet, är det mera tveksamt.
Här hemma funderar vi (barnfamilj) på att så småningom ersätta vår elektriska vvb med en värmepumpsberedare för att få ner elförbrukningen, men det finns annat på att-göra-listan först.
 
  • Gilla
Dauen
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.