Hej!

Jag ska fräsa in LED-strip under mina köksskåp. Använder en 12 V slinga som har en styrka på 14,4 W/m.

Har tre ställen där de ska användas under köksskåpen.

40cm x 14,4W/m = 5,76 W
180cm x 14,4W/m = 25,92 W
100cm x 14,4W/m = 14,4 W
Sammanlagt 46,08 W.

Vill styra dem alla tre med en ELKS PLUS -strömbrytare med återfjädrande vipp-knapp. Har dock lite svårt att hitta en transformator som klarar detta utan att använda en dosdimmer.

Någon som har ett tips på hur jag ska lösa det?

Skulle önskat en lösning där transformatorn sitter mellan strömbrytaren och led-stripen - där LED-striparna är parallellkopplade - är detta möjligt?

Sneglade på Hidealite LED Dimtrafo MDR 12V/24V DC Dimbar:

https://www.elbutik.se/product.html/led-dimtrafo-mdr-12v-45w-dc?category_id=1016

Men den klarar bara av 45w på 12v....

Samma med Xerolight MDR45/MDR60 Dimtrafo 12V/24V:

https://www.elbutik.se/product.html/mdr45-dimtrafo-12v-45w?category_id=15142

Har någon tips på starkare transformator som jag inte lyckas hitta i sortimentet som funkar med tryckknapp utan dosdimmer?

Annars förslag på annan lösning?
 
tommib
Stod inför samma problem nyligen (men något lägre effekt) och det blev till slut en NorthLight trafo http://www.clasohlson.com/se/Dimringsbar-LED-driver-/36-4956 och en dosdimmer (Vadsbo LED-100). Inte alls en optimal kombination då det tar väldigt lång tid av intryckt knapp innan det börjar dimma, men det fungerar. För mig var det viktigare att åstadkomma trapptändning än att ha en bra dimmerfunktion men båda hade naturligtvis varit trevligt.

I mitt fall funkade inte Xerolight/HideALite alls då dessa ska ha en potentialfri brytare och jag har kronbrytare på ena stället belysningen ska styras ifrån.
Kör du med en dosdimmer så kan du utan problem ha två trafos på utgången och kommer då dimma båda lika.

Jag har inga andra förslag och då letade jag ändå väldigt länge själv..... Det bästa är väl egentligen att inte använda 12V-list utan gå upp till 24V. Då ökar utbudet av drivdon något. Med dina effekter så blir det nog svårt ändå utan att sektionera LED-listerna mer.
 
Tack för tipsen :)

Jag får nog tänka om och köra på era förslag.

Delar upp slingan och försöker med två drivdon istället. Kommer dessa dimmas lika mycket med samma tryckknapp trots att LED-stripen är olika långa?

Jag har ca 5 meter mellan LED-stripen på 40cm och den på 100 cm....kommer samma drivdon fixa driva dessa eller blir det för långt? Kanske ska ha ett tredje drivdon?
 
Jag har ingen erfarenhet av malmbergdrivarna jag länkade till, men ja det skall fungera oavsett längd på led stripparna. En led strip är inget annat än en massa parallellkopplade leds (i serie om 3st). Samma spänning ger samma ljus oavsett längd på stripen. Så länge som drivdonen är friska skall de ge samma utspänning vid samma dimmerläge.

Jag har flera malmbergs konstantströmsdrivare som fungerar på samma sätt med switchdim och där fungerar det bra att synka flera drivare till samma brytare. Dock händer ibland det att de tappar synken om ungarna är och leker för mycket med knapparna. Då får man hålla in knappen och göra en reset av dimmerläget.

Malmbergdrivarna dimras för övrigt med 230V "switchdim" och ej "potentialfri brytare" (korkad benämning tycker jag) som de första från hidealite du länkade till. Vet ej om det gör någon skillnad i ditt fall.
 
Redigerat:
Ja ingen dosdimmer. Bara återfjädrande tryckknapp. Kolla produktmanualen på malmberglänken jag gav så ser du hur det skall kopplas.

Finns också på byggmax av alla ställen: https://www.byggmax.se/belysning/led-tillbehor/led-driver-p640306

Har själv sneglat på att köpa dessa drivare till ett projekt, men det ligger på framtiden just nu...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.