Jag har en liten pumpbrunn inomhus i en källare som jag behöver gjuta om botten på då det trycker upp vatten på en punkt mellan brunnsväggen och den gjutna botten. Den är bara typ 40 cm djup.

Planen är att borra ett typ 25mm hål utanför brunnen bredvid läckan och stoppa ner typ en trädgårdsslang som suger upp vattnet under tiden betongen brinner men frågan är var man hittar en lämplig pump? Finns gott om mindre pumpar men de verkar inte klara att suga vad jag lyckas hitta. Är inte så insatt i olika pumptyper så tar gärna emot tips :). Eller går det att lösa på annat sätt? Jag är dock inte särskilt sugen på att bila upp brunnen och byta den mot en med färdig botten...
 
En membranpump
Räcker flödet så kan en bränslepump fungera.
 
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
mexitegel mexitegel skrev:
Membranpump! Tack!
Då kanske denna skulle funka?

[länk]

Risken är väl att det följer med ett och annat gruskorn upp men det kanske den klarar?
en gång i alla fall
 
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
Ser nu att pumpen jag länkade till på amazon inte klarar kontinuerlig drift utan risk att överhettas. Någon som har tips på någon annan pump?
 
  • Gilla
returen
  • Laddar…
Betongen brinner också under vattnet... Om flödet inte är så stort att betongen virvlas upp i vattnet så är det bara att gjuta.
 
  • Gilla
Bästerortarn och 1 till
  • Laddar…
Precis, och anledningen till att brunnen läcker in vatten är just att flödet var för stort. Jag gjöt botten för ett par veckor sedan och hade mina misstankar att det inte skulle funka men hoppades på det bästa.
 
Är det vatten i brunnen och betong slås i. så blir det ingen betong, bara sand då cementen slås ur. Att gjuta under vattenyta, så tar man ett rör, i dtt fall 75 mm, sätter ner mot botten, slår i betong, gungar med röret någon centimeter så betongen väller ut lite i taget vi botten. Se till att det finns betong i röret på ca 1 - 2 decimeter, inget vatten får komma in i röret. Då kommer betongen att välla ut i den tidigre och vara betong och inte bara sand. Nu är det viss skillnd på att gjuta under ytan, är det tunt så är det svårare än om det är flera decimeter
 
  • Gilla
mexitegel
  • Laddar…
Du menar att inte tömma brunnen först utan istället gjuta under vatten? Det är nu ett litet hål på några cm där det strömmar in vatten där cementen säkert spolats ur vid förra gjutningen.
 
Tänk på att betongen krymper och kommer lämna en spricka mot den gamla betongen. Betong i sig är inte vattentät, du behöver lite tjocklek på plattan samt något fogband i skarven mot den gamla. Gärna ett svällband.
 
Den gamla botten var tät som gjöts på samma sätt (förutom att den då blev bra vid första försöket då). Kommer bila bort lite så betongen får bra fäste och kör nog med expanderbetong så det fyller ut ordentligt.
 
mexitegel mexitegel skrev:
Du menar att inte tömma brunnen först utan istället gjuta under vatten? Det är nu ett litet hål på några cm där det strömmar in vatten där cementen säkert spolats ur vid förra gjutningen.
Då trycker du ner en trasa hårt i hålet och gjuter sen , då kommer det säkert att gå att gjuta direkt. Kanske t.o.m att det går att få skapligt torrt då med. Skurtrasa för att ta bort vatten.
Vid att gjuta för bryggor med betongringar, där botten mot berg är ojämnt, så fungerar trasor i gliporna.
 
  • Gilla
karlmb
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.