K
Hej,
Finns det några stugägare som har erfarenhet av lyckade Samäganderättsavtal?
Skräckhistorier om misslyckade samäganden är jag inte så hjälpt av, om de inte innehåller konkreta förslag på bra, smarta och lyckade avtalsvillkor...

Eventuellt ska ett fritidshus ägas gemensamt av tre ägare (50+25+25%) framöver.
Det jag har behov av är konkreta och motiverade råd och tips om är vad man bör reglera och exempel på hur det kan formuleras.

T ex:

  • Nyttjande: tips, förslag och exempel på hur man kan dela upp nyttjandet inkl ev uthyrning och hantering av avkastning från uthyrning.
  • Underhåll/Tillsyn: ansvar för tillsyn och underhåll avs både fastighet (tomt) byggnader och inventarier. Ex arbetstid/pengar el likn.
  • Investeringar: hur reglera/möjliggöra om någon vill investera ( till-/ombyggnad el renovering) men inte övriga. Dvs inte binärt ja/nej till investering, utan hur man ska/kan möjliggöra ojämlika investeringar.
  • Exit-klausuler utan att tvinga fram försäljning enl Samäganderättslagen tex. formulering av hembudsklausul och liknande.
Artiklar brukar endast innehålla "tips" om att ovanstående och andra saker bör regleras i ett "avtal" ( vilket ju inte är så svårt att lista ut...!), men de hjälper inte till med exempel och förslag... Det är ju det som är det svåra! Så artiklarna kan man ju nästan vara utan...

Tacksam för alla konkreta bidrag
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.