Vi har en tomt i Ullstorp utanför Kungälv och är nu i det skedet att vi håller på att kolla hustillverkare.....Vilken djungel! Vi ska bygga 1 1/2 plans hus och har gjort egna ritningar som vi skickat ut till ett tiotal leverantörer och inväntar nu offerter. Vi undrar nu följande...är det någon som har tips på en bra och prisvärd hustillverkare? Är det någon som har mindre bra erfarenheter? Är det någon som har erfarenheter från HM hus?

Ni som är i samma situation och har tomt och håller på att välja bland olika hustillverkare hur gör ni för att välja "rätt"?

 
Hej

Vi var i exakt samma situation som ni nu är i för några år sedan. Vi kom över en tomt i Lilleby som vi ville bebygga …
Det finns en uppsjö hustillverkare av typen, "kom till oss med era drömmar så förverkligar vi dom", så här gjorde vi:

Tillsammans med en arkitekt tog vi fram ett ritningsunderlag för bygglovsansökan och som innehöll en rumsbeskrivning och ansökte om bygglov. När väl det var godkänt och klart skickade vi runt ritningarna för att få in offerter. Det blev massor med möten och diskussioner om allt från materialval till jag vet inte vad med säljare av alla de slag. Slutligen fastnade vi för bollebygdshus, något som vi ångrar idag. De hade byggt ett liknande hus som vi också var och tittade på, allt verkade ha gått som på räls.
Sedan återstod ju massor med detaljer om allt möjligt och omöjligt. Här gäller att anteckna och se till att inte bara prisökningen kommer in i avtalet utan även det som kostar. Vi har nytta av att vi förde mycket av diskussionen över nätet och att vi därmed har det sagda på pränt. Notera att inget som kan "ordnas efter hand" eller "det tar vi med snickarna när vi kommer dit" gäller om det inte står skrivet. Visst kan man ändra sig efterhand men då kostar det pengar och tid att få ändringen utförd. I vårt fall vill man ha extra betalt för ett arbete som vi valt bort, just eftersom det då kan betraktas som en ändring.
Ni skall inte räkna med att säljaren är anträffbar efter att avtalet är tecknat, då lämnas projektet över till en projektledare och som bara läser i avtalet. I vårt fall när vi nu är 20 veckor försenade så har ärendet lämnats över till en jurist hos bollebygdshus och som inte heller kan annat än att läsa innantill. Nu är det tungt att peka på vad som är sagt och lovat utan den mailkonversation som då pågick. Alltså, skicka mail och spara all konversation, i slutändan blir det leverantören som har bevisbördan eftersom han skall visa att ni har fel.

Mina råd till er är:

Knyt ett vite på inte under 10 000:- / vecka vid försening. Gör ni det så har ni gallrat bort de oseriösa och samtidigt sett till att det inte är helt gratis att peta runt er i almanackan.

Gå till en jurist med avtalet innan ni skriver på för att se till att det som är med gäller som ni och säljaren menar.

Se till att ni har en hemförsäkring för nybygget som täcker bl a juridisk hjälp vid och ev skada som kan uppstå under byggnationen.

Gör ni så har ni goda möjligheter att få det ni köpt i rätt tid


Lycka till
/MF



 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.