Hej vi vill anlägga en plantering i cirkel runt vår gamla gårdspump. Gårdspumpen står på en fyrkant gjord av äldre träbrädor tjocka. Lite tips om vad man bör tänka på. Vill ha en grusgång in till cirkeln.jordplantering i cirkeln runt fyrkanten . Tips på blommor , perenner , marktäckande väv under gruset? Vi har vårt hus i Gävleborg , zon 4, Järbo mvh Maria Sjöö
 
Är plantering till för att dölja pumpen får ni ta till med rätt höjd av växter.

Mest lättskött är buskar i rätt höjd, med en marktäckande växt under. Finns ju blommande buskar med höstfärg, tänker istället för perenner. Eller olika bladfärger, inte minst gråbladigt är fint i sol. Det är bara zonen som är begränsning här. Gå till en bra plantskola och kolla sortimentet. Beror också på vilken bredd plantering runt cirkeln ska få? 1 meter? 2 meter?

Du skriver perenner. Ser ingen begränsning alls här, mer än att ni få fundera på t. ex. ett färgtema eller vilken känsla ni vill åstadkomma. Låter som ni kan gå på det ni gillar. Romantiskt? Formstarkt? Vilt och naturlig? Färgstarkt? Pasteller? Bara vitblommande? Gråbladigt? Är ni på platsen året runt, eller ska det vara fint en viss tid främst?

När jag hör gårdspump tänker jag gammeldags: aklejor, pioner, löjtnantshjärta, daglilja, höstanemoner, stormhatt, riddarsporre, fingerborgsblomma, höstflox,

Angående grusläggning och geotextil så kan man anlägga både utan och med. Funktionen den har är att separera underliggande lager från gruset, som annars sjunker ner och "försvinner". Har ni hård bra mark (inte lera) under behövs inte duken. Duken hjälper inte mot ogräs. Har ni rotogräs måste det bort först. Och fröogräs kommer ändå att landa i gruset och trivas, så ni måste hålla efter. Men det är det värt. Grusgångar är vackert.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.