Vi har idag klängrosor mot spaljéer på fyra ställen, tre halvskuggiga öst resp väst samt ett söderläge. Samtliga är sedan många år "Santana", men enda med riktig "fart" är de som står mot spaljén mot söder. På de andra ställena funkar det, men de är anmärkningsvärt "tröga" och nu blir det mindre och mindre som lever efter varje vinter. Egentligen ganska rimligt eftersom vi har zon 4 på de flesta ställen i trädgården, och det är nog på gränsen till vad "Santana" klarar.

Nu när rosorna klippts ner efter ommålning av spaljéerna så inser vi att det nog bara är de mot söder som kommer orka återhämta sig igen. Och lika bra är kanske det, så kan vi gräva ur och byta jord samt rossort.

Så frågan är - vilken rossort kan rekommenderas om man inte har helsol, lite kärv växtzon, vill ha en röd (ingen annan helst inte ens rödrosa) klängros som helst är remonterande ? Själv har jag funderat på:

- Flammentanz. Den är ju tålig, men inte remonterande. Hur länge blommar den egentligen ? Och så är den supervanlig....

- "The prince's trust". Säljs av någon anledning bara på Plantagen, aldrig hört om den innan. Men verkar ju på papperet ha precis alla rätt, zon 1-6 (!), halvskugga, djupröd, remonterande o.s.v. Men om den är så "bra", varför säljs den bara av Plantagen ?

- "Sympathie". Enda nackdelen är väl att den inte gillar (?) halvskugga, men klarar i alla fall zon 4.

Erfarenheter och andra tips mottages tacksamt !
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.