Hej hallå!

Är i en lite udda situation och tänkte se vad ni tycker och tänker, verkar vara många klocka människor här nämligen ;)

Jag tar det från början, jag har tidigare gjort ett par andra inlägg här med om samma bygge men jag kör en sammanfattning.

För ca. 3 år sedan skrev vi på ett hyreskontrakt med ett tyskt par om att vi skulle få hyra deras torp (70m2) under 6 år medan de hade ett arbetskontrakt i Japan under samma längd innan de pensionerades.

Nu är vi halvvägs och vi har kollat runt lite på andra hus men hittar inga i en passande prisklass eller med ett läge som vi trivs lika bra med som torpet vi bor i nu... därför kontaktade vi dom via mail och frågade om de var intresserade av att sälja och det var dom... om de fick ett bud som var bra...

Jahopp, ingen aning vad ett bra bud är på ett torp i det här läget men hade i alla fall en kille från bankens fastighetsförmedling ute i morse som kollade på det och skulle återkomma med en värdering så där kan man nog få ett ungefärligt värde i alla fall.
Men då till nästa del, torpet är just nu i stort renoveringsbehov med t.ex.:
  • Torpargrunden har satt sig på ena sidan så huset står mot marken (fukt)
  • Mellan brunnen och infiltrationsanläggningen är det tvärstopp och måste bytas ut
  • ingen isolering alls (timmer+mossa och panel med ribb utanpå)
  • Bygga ut en ny del med ett badrum (nuvarande är 1,5x1,5 och har dush, toa, handfat och varmvattenberedare)
  • I stort sett obefintlig uppvärmning (billig luft-luft pump från jula)
plus lite annat...

Hur mycket tror ni det är rimligt om man försöker pruta ned priset på grund av dom här sakerna? taxeringsvärdet för tomt + hus var 2006 427 000 förresten.
 
Undrar du vad du ska bjuda för torpet? Det absolut mest avgörande för priset är LÄGET. Så innan vi vet det kan ingen ha en aning om ett lämpligt värde. Sen finns det ju en del andra saker av betydelse - hur stort det är, till exempel. Hur stor tomten är? Friköpt eller arrende? Skicket på huset i övrigt? Övriga byggnader? Etc etc...
 
Naesstrom skrev:
Hur mycket tror ni det är rimligt om man försöker pruta ned priset på grund av dom här sakerna? taxeringsvärdet för tomt + hus var 2006 427 000 förresten.
Ganska omöjligt att besvara eftersom exempelvis det andersmc skrev och om man skriver att ni kan säkert pruta 300000kr och utgångsbudet är 130000kr blir det liiiite missvisande.:)
 
Fördelen få köpare har, är ju att du fått bo i huset ett tag och vet om vilket skick det är i, eller i alla fall mycket om det. Ägarna har ju inte satt ut huset för försäljning utan det är du som har frågat dem, så det handlar ju inte om att pruta. Dom säljer om dom får ett bra bud, inte ett högt bud och sen pruta? Du är ju den enda som kan avgöra vad DU är beredd att betala med det du vet om huset. Sänk det lite och ge dem det budet. Får du då ett nej så kan du ju fråga vad dom hade tänkt sig och sen själv avgöra om det är ett pris du är beredd att betala?
Dom verkar ju inte vara i behov av att sälja och inte ens planerat att göra det utan gör det om dom får tillräckligt bra betalt, så är ju inte direkt "köparens marknad";)
 
Torpägarna har jobbat tre år i Japan och ska stanna tre år till och sedan pensionera sig. Beroende på var i Japan de håller hus kanske de avbryter jobbkontraktet i förtid och återvänder hem till Tyskland? Kan det vara rimligt att bjuda 500 000 kr och vänta på deras respons?
 
Men du måste ju förstå att för att vi skall kunna bedömma ett rimligt pris på det där torpet så måste vi ju veta massor mer än att det är 70m2 och att ägarna är tyskar i Japan?

Jämförelsevis så kan du få ett hyggligt torp för 50 000 i vissa delar av landet, medans granntomten( med vildvuxen tomt, fallfärdigt hus om 35m2) på vårt sommarställe såldes för 3 Mkr för 3 år sedan.
 
Jag skulle försöka få fram priset vid senaste försäljning (fanns tidigare en suverän sida för detta (www.villavardet.se) så man vet vad de har givit för huset. Kolla vad fritidshus i området kostar. Kolla K/T talet för fritidshus i området. Sedan får ni även mäklarens värdering. Då bör ni få ett rimligt markandsvärde. Sen är det upp till er om ni tycker det är värt dom pengarna. Om ni får fram vad de gav, så ni kan fundera på om det går att pruta med tanke på de fel som finns.
 
Om jag var tysk boende i Japan och ville sälja ett torp i Sverige, skulle jag som steg 1 ta reda på husets marknadsvärde. Så det är lika bra du gör det, och bjuder någonstans där. LIte högre, lite lägre, beroende på hur gärna du vill ha det.
 
Du hade ju ut en mäklare som skulle ge dig ett värde, det värdet skall ju bygga på det skick huset har idag, dvs du bör inte ha någon prutmån i förhållande till det pris värderingsmannen får fram. Underhållsbehovet skall redan vara inräknat i det värdet.
 
Känns inte som du kan pruta på att ni måste bygga ut badrummet och att det inte finns någon isolering. Saker som är direkt felaktiga och som måste åtgärdas kan man såklart pruta bort från priset.
 
il_duce skrev:
Saker som är direkt felaktiga
...och helt oväntade(!)
il_duce skrev:
och som måste åtgärdas kan man såklart pruta bort från priset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.