Behöver tips från er som kan/vet....

Gällande Tryckluftskompressor & primärt om man kan ha tanken ståendes fylld med luft emellan varven eller om den behöver tömmas på luft efter att man använt den (använder den inte alltför ofta & det kan gå veckor mellan varven).
Jag har en enkel 50 liters Stanley.

Ytterligare nödvändiga skötseltips jag förmodligen är lyckligt omedveten om mottages gärna.
 
Dränera tanken på kondens då och då är nog den viktigaste operationen, också av korrision-skäl. Gärna en stund efter när du är klar och tanken har hunnit svalna helt innan du tappar ur för att få ut så mycket av det utfällda vattnet som möjligt.


- Även om luften är under 30% Rh så når man daggpunkten redan vid 3 Bar övertryck och med 8 bar övertryck blir det fort rätt mycket vatten om kompressorn går mycket - då tanken är kompressorns viktigaste kondenseringsytor av den varma och fuktiga luften som kommer ur kompressorn för att minska risken att man får med ut vatten med tryckluften (om man sprejmålar med tryckluft så kan en vattenutfällande sinterfilter ändå behövas för att inte få vattendroppar i färgen om det är vattenfri färg som används) - då det kommer efter ett tag och trycksluftsstanken blivit varm och inte fäller ut lika mycket fukt och det kondenserar senare i luftkedjan istället.

---

Kolla oljenivån då och då på oljesmord kompressor, om oljan börja bli väldigt mörk i tittglaset på vevhuset, dvs börja bli mot kaffebrunt så är det dags för byte - färgen kommer av oxidationen av oljan i kompressorn i framförallt toppen på cylinderytorna då luften kan bli uppemot 200 grader C och kanske tom. högre i kompressionsslaget vid 8 Bar övertryck. Olja kan behöva bytas mer ofta om luften som kompressorn tar in är mycket dammigt - insugsfiltren tar inte all damm utan kanske bara 90-95% av dammet och även insugsfiltren behöver tvättas ur emellanåt och somliga kanske också oljas in på nytt (olja är bra på att fånga damm)
 
  • Älska
Veritas
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.