Timmerhus med panel. Panelen är genomrutten och har sugit fukt. Tog bort panelen och givetvis var timret bakom genomruttet. Vad är nu bäst att göra? Ska jag ta bort all rutten panel och låta timret stå frilagt tills vi gör i ordning det (ett år eller två)? Förvisso har dåliga panelen ”lagrat” vatten mot timret, men nu är ju också frilagda timret utsatt för direkt kommande regn.. timret är delvis ruttet, men också insektshåligheter som kan ta in vatten. Vad hade ni gjort? :) det finns (tyvärr) saker på tomten som har högre prio, kan tilläggas.
 
Det viktiga är att du får taket tätt och hugger bort träd och buskar kring huset så vårsolen kan torka upp de gamla rötskadorna. Från nu och till midsommar är bästa tiden att torka upp sånt där och det skall du passa på och utnyttja.
Sedan i sommar kan du försöka lappa igen om det finns stora hål i bräderna där vattnet riktigt rinner in i väggen. Spika på någon masonitskiva på värsta stället till exempel. Eller några bräder som på ett eller annat vis leder ut vattnet.
Bräderna som finns får naturligtvis hänga kvar för de skyddar åtminstone litet.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.