Hej! Vi ska slipa och behandla ett golv som låg i huset när vi flyttade in så vi vet inte vad det är för träslag. Golvet är väldigt ljust i grunden och vi önskar ett lite mörkare golv. Vi hade tänkt behandla det med en färgad hårdvaxolja, dekorvax eller oljebets men har svårt att hitta rätt färg då alla prover vi hittar är behandlade på ek i grunden och blir därmed mycket mörkare.

Allra helst skulle vi vilja efterlikna färgen på ett annat golv vi har som syns till höger i bifogad bild, till vänster är hur golvet vi ska behandla ser ut idag efter att vi har slipat det. Är det någon som har tips på en färg som skulle fungera? Vi vill inte att det ska bli gult utan snarare en kall brun nyans men utan att det för den delen blir grått. Golvet ligger i kök + vardagsrum så det behöver också vara lite tåligt.

För information så har vi testat att behandla med ett par olika varianter (de enda färgerna som det fanns prover på i den lokala färgaffären). Osmo Hårdvaxolja Natur blev i stort sett ingen skillnad alls i färg och Osmo Hårdvaxolja Grafit blev som vi trodde alldeles för grå i på de delar som sög åt sig mest av färgen men inte helt dum i "mörkhet" då den blev mycket ljusare än nyansprovet på burken.

Det går ju också att blanda färger men då blir det ju ännu fler varianter så tänkte om det är någon här som har haft liknande situation och kan tipsa om vilka provfärger vi ska försöka få tag på :)
 
  • Två golvplankor: till vänster ett nyligen slipat ljust trägolv; till höger ett mörkare trägolv som de önskar efterlikna i färg.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
BirgitS
Hej!

Om du tar en bild som visar mer av det ljusa golvet så kanske någon kan se vad det är för träslag. Om nu inte säljaren kan svara på det.

Det till höger ser ut som ekparkett även det är svårt att se på så liten bit.
Hur är det behandlat, lack, hårdvaxolja, bets?

Det nyslipade golvet kommer att ändra färg (gulna, mörkna) med tiden så risken finns att om du får till samma färg som något av golven till höger så kommer de att se olika ut om ett år och ändå mer efter ytterligare några år.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.