Lucky2015
En stuga på plintar som vikit sig som gör att den lilla timmerstugan står snett. Några förslag på enkla och billiga åtgärder?

Kollade med slutagräv och deras plintlösning men de vill att man lyfter bort stugan för att sätta deras plintar. Dyrt och omständigt.

Svårt att gräva till frostfritt djup då det är extremt mycket sten.
 
  • Lutande röd timmerstuga på skeva betongplintar med stenig mark runtomkring.
Lyft med domkraft och lägg in någon som fyller upp gapet?
 
  • Gilla
Noseone och 1 till
  • Laddar…
Lucky2015
Lucky2015 Lucky2015 skrev:
Hur är det lämpligast att lyfta med domkraft, alltså hur ska man lyfta stugan? Men plintarna står ju snett så det blir svårt att sätta något på dem.
 
Om det är väldränerad jord så behöver Du inte gräva så djupt.
 
Lucky2015
Är det någon som har ett förslag på hur man ska lyfta stugan med domkraft?
 
När min timrade bastu (c:a 4*3 m ) blev lite sned p.g.a. tjäle så gjorde jag : Kollade vilka sidor, som har bottenstock ( ofta gavel ). Placera 2 domkrafter c:a 25% in från knutarna. Lägg betongplatta på marken och grov plåt som stöd mot stocken och pumpa växelvis så att stugan alltid står i våg. Räta upp plintarna och lägg emellan lämplig distans alternativt byt ut plintar. Sänk sakta ner igen och lika fort på båda domkrafterna. Byt till andra sidan av huset och gör samma procedur.
 
Redigerat:
Lucky2015 Lucky2015 skrev:
Är det någon som har ett förslag på hur man ska lyfta stugan med domkraft?
Vi använder oss av järnbalkar(H-balk 160mm) som vi för in under huset på lämpligt ställe. Sen ställer vi pelar domkrafter i varsin ände på en regel stump eller dyl. Sen pumpar man växelvis. Går jättebra och behöver inte krångla till det mer. Mvh fyll upp gapet med lämpligt som ngn tidigare skrev. Oftast sjunker en plint i början innan den sätter sig. Mvh
 
  • Gilla
Ulltand
  • Laddar…
Det är bara att gräva ur så att du får in en domkraft. Gärna en pelardomkraft som lyfter rakt. Lägg något mellan huset och domkraften för att fördela trycket. Om det sedan räcker i längden beror ju på hur bra plintarna sitter.
Vi fick göra helt ny grund på ett timmerhus som stod på plintar. Men du har nog bättre förutsättningar.
 

Bästa svaret

Eftersom huset står på plintar och du bara ska lyfta hörnet så räcker det att gräva ur lite så att du får in en domkraft på var sida om knuten. Som sagt var behöver du något hårdare mellan domkraften och stocken.


Med några balkar och ännu fler domkrafter kan man lyfta mycket...

Hus upplyft med domkrafter och träbalkar mot betongplintar för att stabilisera en hörna.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
Måstegöraalltsjälv och 2 till
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.