Håller på att rum för rum renovera en sk norrbottensgård (http://www.utsidan.se/medlem/album/visa.htm?ID=11933), en timmerstomme från 1700-talet någon gång. Den är i dagsläget tilläggsisolerad utifrån med standard "gullfiber" ca 10 cm, asfaboard som vindskydd luftspalt och ytterpanel. På insidan av 6-7 " timret har man salat på ca 2-3 cm, sedan byggt en plankvägg som klätts med trätex. Ingen form av ångbroms eller diffusionsplast finns. Jag vill helst inte heller sätta någon plast.

I utrymmet mellan timmret och plankväggen tycker jag att det drar kallt eftersom det inte finns någon form av isolerande material. Vad ska jag göra åt detta? Jag vill helst fylla utrymmet med något bra isolerande material, utan att det blir allt för besvärande och jag vill inte skapa någon riskkonstruktion m.a.p fuktvandring.  :-?

- Kan jag använda ekofiber eller finns det förslag på andra bättre material? Är det ekonomiskt försvarbart när vi talar om ett rum i taget med högst 4 m yttervägg?  :-/

- Är dessa 2-3 cm tillräckligt lite invändig isolering i förhållande till den yttre 10 cm att jag inte får daggpunkten mitt i timmerstommen?  :-?

- Skall jag sätta dit någon form av "ångbroms" papp eller liknande. I sådana fall vilken typ av papp?

Mycket tacksam för svar
//Micke

PS. Jag har sökt men inte funnit relevanta svar. DS.
 
Hej!

Här en länk till Ekovilla i Finland (på svenska) http://www.ekovilla.fi/svenska/index.html
Det finns även ett konkurerande företag som heter termex:http://www.termex.fi

Är Ekofiber samma sak så är det ypperligt att isolera några centimeter på insidan av en timmerstomme.

Ekovilla sprutas fuktigt på väggen mellan reglarna som man rätat upp timmerstommen med. Det fastnar fast och torkar. Inga isoleringsskarv och alla springor mellan stockarna fylls med isolering. Det sätter sig ej heller i och med att det sprutas fuktigt och tar fast i väggen.

Har själv gjort detta med en liknande gård som din (i Vasa trakten) och vi är mycket nöjda med resultatet. Vi reglade upp väggarna med 50x50mm reglar.

Detta är ett mycket vanligt sätt att isolera i Finland, även nya hus. Blir dessutom billigare fast man ej gör det själv.

Sprutas ekofiber fuktigt överhuvudtaget?
 
Nej Ekofiber sprutas torrt, precis som vilken lösull som helst.
 
Ekovilla, låter precis som vad jag tänkt mig. Tack för tipset? Men följdfrågan är ju, hur får man tag i detta material i Sverige och vad kommer det att kosta mig. Eftersom jag bara tar ett rum i taget kanske det drar iväg i orimliga kostnader.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.