Vi ska bygga ett timmer hus på 180 kvm golvyta där grunden är på ett kuperat berg. Enl. tillverkaren ska huset stå på plintar 240x240mm med armering med ca: 2300mm avstånd. Plintarnas höjd kommer variera från 0 - 2800mm. Hur ska vi tillverka plintarna, vilket mtrl. bör användas?
 
Hej och välkommen till Byggahus forum!

Med den beskrivningen kan inte avses något annat än betong. En 2800 mm hög betongplint behöver armeras ordentligt, det är inget som du räknar ut på egen hand. Antingen behöver du en ordentlig ritning/arbetsbeskrivning eller en specifikation på hur stora laster som varje plint ska klara av som du kan ta till en konstruktör.
 
A
Kan inte ett alternativ vara att ha korta plintar och ställa reglar/stockar/stolpar på?
 
  • Illustration av en stolpe i trä som är fäst på en kort plint med genomgående skruvar och plattstål vid förslag om byggmetod.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Det beror mycket på vilka laster som är aktuella. Den infästning som finns på bilden klarar inte så mycket, då allt hänger på två bultar. Vid så stora plinthöjder som 2800 mm börjar knäcklasterna spela roll vilket har betydelse för val av infästning av stolparna.
 
  • Gilla
1
  • Laddar…
A
J justusandersson skrev:
Det beror mycket på vilka laster som är aktuella. Den infästning som finns på bilden klarar inte så mycket, då allt hänger på två bultar. Vid så stora plinthöjder som 2800 mm börjar knäcklasterna spela roll vilket har betydelse för val av infästning av stolparna.
Ja, givetvis. Man måste räkna på det. Jag borde ha nämnt det .
 
Det blir 2 av 9 plintar som blir så extremt höga, Armeringsjärn kommer att borras ned i berget.
Kan man använda Lecas hålsten till plint eller är det bättre med betonghålsten som man fyller med betong efter armeringen?
 
Lägre pelare kan man bygga genom att först gjuta en plan betongklack och sedan mura med lecasten ovanpå, om inte lastkraven är väldigt stora. En 2,8 meter hög betongpelare behöver ha bygelarmering. Den kan vara lite knepig att gjuta eftersom betongen måste fyllas på ovanifrån. sannolikt behöver du en uppsättning av olika lösningar beroende på den aktuella höjden.

Armeringsstål som borras in i berget har till uppgift att låsa plinten i sidled. Lägre plintar behöver annars ingen armering. När man kommer upp på högre plinthöjder behövs armering för att motverka risken för knäckning. Betonghålsten och Lecasten skiljer sig inte särskilt mycket när det gäller tryckhållfasthet. Lecastenen är däremot lättare att hantera ute i naturen. Man kan säkert använda Lecas hålsten, men jag vet inte var gränsen höjdmässigt går. Men du måste ha någon form av uppgift på vilken last plintarna ska klara.
 
En tanke, stålpelare fästes med kemankare i berg.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.