Är det ngn som har en arbetsbeskrivning för att gjuta en skortenskrona? Skorstenen är murad och klar nu och en skorstenskrona ska bli som enkrona på verket! Men hur ska den göras på bästa sätt?
 
lite svårt att förklara men ja ska göra ett försök.

1.Lägg najtråd tvärs över skorstenen och vik ner dem över kanterna
2.Skruva ihop 4st 45x95 reglar med kortsidan upp som ska sitta med åvankanten jäms med åvankant murningen ( lite svårt att förklara de ska alltså sitta som en ram runt skorstenen.
3. skruva i skruvar där najtråden kommer ut i underkant på reglarna så att du kan fästa najtråden i dem så att ramen hänger i najtrådarna.
4.Nu kan du ställa in alla reglarna så att alla ligger vågräta.
5. spika i trekanstlist på åvansidan närms teglet så att du får e droppkant i underkant på kronan när den är klar. hela vägen runt med den breda sidan av trekantslisten ner mot regeln.
6.Skruva brädor vågrätt utanpå reglarna så att de sticker upp ca 7cm åvanför reglarna så att de blir en låda att fylla betongen i. när du har skruvar fast alla vågrät så glöm inte att skruva ihop brädorna med varann i hörnena så att de inte kan bändas utåt.
nu behöver du frigolitskivor ca 3 cm tjocka. på ena sidan brukar de vara 60 dela skiva så att den bara är 30 bred altså 30X 100 eller va den nu är. använd spikar för att bygga små lådor du kan trycka ner i kanalerna så att betongen inte åker ner i kanalerna. tex. säg att en kanal är 15x15cm så gör du 2 frigolitbitar som är 30X15 och 2 som är 30x9 sätt spikar i ändarna för att hålla ihop dem. sen är det bara att gjuta. OBS! använd inga armeringsjärn de kommer att spränga din krans när den blir sliten. tänk även på att knacka med en hammare på utsidan av formen så att betongen rinner ner i alla utrymmen. kransen bör även vara lite välvd uppepå så att vattnet inte stannar kvar uppepå. lycka till
 
  • Gilla
EmmaLÅ och 4 till
  • Laddar…
Nu har jag gjort det! Försökt följa din beskrivning och så blir det spännande när man tar bort formen. Gjorde vissa avsteg som tex för att hålla 45x95 kvar runt skorstenstoppen spännde jag fast 2 stående reglar på var sida med spännband istället för najtråden. Glömde knacka på lådan, men var noga med att hacka med mursleven allteftersom jag fyllde på med bruk. Det där med frigoliten var verkligen bra, trodde jag skulle måsta tillverka lådor för hålen. Tack för tipset.
 
hoppas det blev bra! risken är att om man inte knackar itanpå så blir de lätt luftbubblor vilket inte är så snyggt men de får vi hoppas att du slipper. lägg gärna ut en bild så ja får se hur de blev.
 
IMG_0324.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
IMG_0325.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
IMG_0326.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Sent omsider kommer det bilder och såhär ser det ut efter några års användning. Jag gjorde ett enkelt skydd över piporna utav ett spirorör som jag satte fast på en långsidan med två gångjärn, och på den andra sidan en handdukshängare!
 
  • Gilla
EmmaLÅ och 5 till
  • Laddar…
När jag gjöt min skorsten så gjorde jag lådor av gipsskivor som jag lindade gladpack runt och stoppade ner i kanalerna lätt att riva när man var klar. Armerade naturligtvis på några ställen där man fick tillräckligt täckskikt.
 
bild.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Så Någonting. Fast jag struntade i droppkant.
 
Tror att du kommer att ångra att du inte gör droppkant. Jag lade också tjärpapp mellan skorstenen och kronan, så den sitter inte fastgjuten i skorstenen utan kan lyftas av.
 
Kronan är plåtad nu så det kommer inget vatten på den ändå, så det kändes onödigt. Jag funderade på tjärpapp men de kändes onödigt när jag ändå skulle ha plåten.
 
Kreativ lösning med spirorör, gångjärn och handduks krok =). För mig som pysslar med plåt dagligen kanske inte tycker det är så snyggt, men gillar kreativiteten. Funktionen finns ju där.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.