1,5-planshus med källare. Huset har ny mekanisk frånluftsventilation, vilken installerades i syfte att förebygga fukt på nock- och kattvindar. Frånluftsventilationen är kopplad på husets gamla ventilationskanaler och utsug finns på lämpliga ställen på alla 3 plan. Även tilluftsventiler finns på alla plan, två i källaren, en på entréplanet och tre på övre plan.

Vårt problem är att luften i en av tilluftsventilerna på övre plan går åt fel håll under den kallare tiden på året. När det är varmare ute fungerar allt utmärkt och vi får in friskluft som vi vill i alla rum även på övre plan. Men när det är kallt ute (mindre än ca 5 plusgrader) tycks tilluftsventilen som är monterad högt upp på väggen ovanför en större radiator fungera som en frånluftsventil - luften går åt fel håll. De två övriga tilluftsventilerna på övre plan är spaltventiler monterade vertikalt i äldre vädringsluckor intill fönster med mindre radiatorer under. Dessa fungerar lite bättre, men när det blir riktigt kallt går luften snarast åt fel håll även här.

Frånsett att det förstås är tråkigt att inte ha frisk luft i sovrummet på vintern känner vi en oro för att syftet med den mekaniska frånluftsventilationen inte är nått - för visst vill man åstadkomma ett relativt undertryck i hela huset, inkl övre plan, för att förhindra varm fuktig luft att läcka upp på vinden? Det känns ju som att det är just under de kalla månaderna som det är extra viktigt att detta fungerar.

Vad kan orsaken till vårt problem vara? Behöver problemet åtgärdas och hur kommer vi i så fall tillrätta med det? Kan det vara så att värmen stiger uppåt inomhus och att den mekaniska frånluftsventilationen behöver köras på högre fart vintertid? Är det då ok att sänka ventilationen sommartid?

Mycket tacksamma för tankar och tips!
 
Luften har lättare att ta sig in ju lägre ner i huset ventilerna sitter.Det är åxå detta som gör att friskluftsventiler på överplan skall sättas under fönstren om man skall ge det en rimlig chans att fungera. Stryp därför intagen på undervåningen och prova.
 
Verkar som om balansen i systemet är så fel att frånluftsfläkten inte har någon verkan alls i det övre planet. Om systemet får in ett överskott av luft genom övriga ventiler kommer ventilen i rummet med problemet att "leva sitt egna liv" och luften kommer att gå i den rikting som temperaturen styr.
I ett hus med undertryck ska inte luften kunna gå infrån och ut.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.