Hej,

Jag funderar på ifall det är en bra ide att tillfälligt ersätta en gammal dörr som vi inte behöver använda med skivor och isolering och sedan montera en sådan https://www.jula.se/catalog/bygg-oc...ng/monoblockvarmepumpar/luftvarmepump-022930/ för att hjälpa till med uppvärmingen i vinter? Idag har vi vattenburen värme med elpanna... Kollade i höstas att sätta in permanent luft/luft men pga anledningar trodde installatören att det inte skulle bli en bra långsiktig lösning

Är det en helgalen ide? Går det att räkna hem? Bor i Stockholm, tänker att man kanske kan sälja den till våren. Vi har offerter på berg/luftvatten/fjärmvärme med installation i april/maj
 
Det var några som testade den förra vintern och var missnöjda och hade funktionsproblem i svensk vinterkyla. Flera returnerade den till Jula. Sök gärna efter den tråden och bilda dig en egen uppfattning. Frågan är om konstruktionen förbättrats till denna vinter? Verkar som det är ett nytt modellnummer?
 
  • Gilla
konne
  • Laddar…
Elpanna mot en "skräp" luft/luft-monoblock?
Om det betalar sig beror nog på vad ni har för elpris.

Nu kör jag gissningsleken här:
Står att den har en COP på 3.5 men säg 2.0 då det är kring 0an.
den drar 0.8kW
så då får man ut 0.8kWh "gratis" värme mot elpanna per timme.
0.8*24= ca 20kWh / dygn
dec->slut mars ca 100dagar -> 2000kWh "gratis" värme.

kostar 12tusen -> elpris på 6kr/kWh för att det ska gå jämt.

Klart om ni kan sälja den för 1/2 priset så blir det ju bara 3kr/kWh för att det ska gå jämt ut.

EDIT
Sen de dagar det är kallt är troligen COP betydligt lägre än 2 , om den öht går då.
 
  • Gilla
konne
  • Laddar…
Okay, är eventuellt inte en jättedålig idé men är ändå lite meckigt att fixa och det hela beror så klart på vad som händer med pris etc.

Såg att vi gör av med ca 100kWh per dag just nu med -10 ute och dörren som sitter den aktuella öppningen är en dubbeldörr (alltså 2 st vanliga dörrar, inte dubbeldörr…) där de var för sig isolerar kasst men tsm funkar någorlunda.
Ska klura vidare på detta ikv och skissa på lite scenarion.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.