Hej! Är det nån som har erfarenhet när det kommer till timmerhus? Vi har en 40kvm knuttimmrad stuga som vi vill bygga ut. Har valt att bygg a tillbyggnad med regelstomme men har en funderingar som jag inte kommer vidare med. Kanske nån av er som vet.
Kan man kapa knutarna på kortsidan av huset för att sätta den nya stommen tät an? Och hur avgör man hur stor öppning man kan såga i utan att hålfastigheten påverkas)?
 
  • Trästuga i snöigt landskap, snö täcker tak och mark, vinter, kallt, snötäckta träd, dagsljus.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vad du än gör: Rör inte knutarna. De får inte sågas bort.
 
Rör absolut inte knutarna. De håller ihop hela timran. Att kapa bort dem är lika tokigt som att såga av undre bommen på alla takstolar i ett modernt hus.

Med tanke på den nya verkligheten som vi lever i med dyr energi så finns det goda skäl att låta bli de stora öppningarna mellan rummen som var så moderna på 2010-talet men som borde hänvisas till samma kategori som nävertak och pörten med rökugn. En vanlig normalstor dörröppning tillåter att man stänger dörren och har full rumstemperatur där man behöver och lägre temperatur i andra rum.
Det är också mycket skonsammare mot timran och minskar risken för att någon vägg tappar stabiliteten.

Skall du spantra en tillbyggnad så skall du se till att timran kan sättna litet utan att hänga upp sig på tillbyggnaden. Fransk träskruv i avlånga hål är ett sätt att foga ihop timrat och spantrat
 
  • Gilla
fribygg och 1 till
  • Laddar…
varför måste det nya ligga tät an?

kapa inte knutarna värsta du kan göra
bästa är ju att bara bulta fast den nya utbyggnaden till den gamla inanför dom gamla knutarna
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.