Hej!
Hoppas det finns någon därute som kan hjälpa oss att svara på några frågor... Vi bor i ett litet tillbyggt gammalt torp på 65 m2 och planerar en tillbyggnad som vi vill ska vara ca 55 m2 i markplan men i form av ett 1,5-planshus (total yta alltså ca 90 m2 boendeyta). Är detta för stort för att räknas som tillbyggnad? Var går gränsen? Vad innebär det för oss om det istället klassas som nybyggnation rent praktiskt med olika bestämmelser och så? Missar vi chans till ROT-avdrag? Pratade med kommunens energirådgivare nyss som skrämde upp oss med att vi skulle vara tvungna att installera helt nytt ventilationssystem mm även i den gamla husdelen (förstårs bara självdrag idag...), det lät som ett dyrt projekt... Tacksam för hjälp!
MVH//Malin
 
Det är en tillbyggnad så länge man har en gammal byggnad som man ansluter en ny byggnad till, oavsett storleken på tillbyggnaden.
Eftersom ni tänker använda byggnaden till åretruntboende så kan man ställa nybyggnadskrav på tillbyggnaden, men inte på den befintliga byggnaden.
Dock är det såklart smart att tex. koppla på den gamla delen på ventilationen som ändå måste till för den nya delen.
 
Om det bygget även avser en omfattande renovering av den gamla delen kanske ni kan få ett nytt nybyggnadsår vilket ger er 5 år utan kommunal fastighetsavgift.
 
Tack för era snabba svar o tips! "Gamla" huset är redan renoverat så vi hade tänkt göra så lite som möjligt där.

'Volvo', hur menar du att ventilationen ska kopplas ihop med gamla delen? Snälla förklara hur det går till rent praktiskt! Jag är total novis när det gäller ventilation... Och hoppas du har rätt i att de inte kan kräva åtgärder i bef byggnad, men vår kommuns (Uppsala) energirådgivare hävdade tyvärr motsatsen :(
 
Hej,

Det kan nog vara så att kommunen kan kräva uppgradering av befintlig byggnad vid omfattande tillbyggnad. Reglerna kring detta är inte glasklara typ "röd gubbe/grön gubbe". I praktiken är det en förhandling och ett resonemang med bygglovshandläggare och i bland andra tjänstemän som länsantikvarie och sådant.

Det är väldigt svårt att säga om kommunen har rätt eller inte. Tillämpliga bestämmelser kan vara BÄR (Boverkets ändringsrekommendationer), lag och förordning om tekniska egenskapskrav på byggnader, byggnadsvårdsförordningen etc.

15 § i BVF lyder ungefär:
"Följdåtgärder kan krävas om en annan ändring än tillbyggnad
medför en avsevärd förlängning av byggnadens
brukstid eller en väsentligt ändrad användning av byggnaden
eller del av denna. I sådana fall skall de tekniska egenskapskraven
uppfyllas även beträffande de delar av byggnaden
som, utan att omfattas av ändringen, indirekt berörs
av denna."

Dock kan du tills motsatsen är bevisad förutsätta att en energirådgivare inte har kunskap eller myndighet att bestämma sådant. Däremot kan hans/hennes ord väga tungt i en bygglovsprocess.
 
Malino skrev:
'Volvo', hur menar du att ventilationen ska kopplas ihop med gamla delen? Snälla förklara hur det går till rent praktiskt! Jag är total novis när det gäller ventilation... (
Det finns krav för antal luftväxlingar per timme på nybyggen och energikrav som antingen innebär att ni måste extremisolera eller sätta in en frånluftsvärmeväxlare.

Om ni då väljer den, på lång sikt, bästa investeringen med frånluftsvärmeväxlare så vore det väl synd att bara utnyttja gratisvärmen från den nya delen och inte från den gamla. Därför borde man för bästa totalekonomi även sätta utsug i den gamla delen (i badrum/toalett och klädkammare).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.