Har precis träffat en ventilationsfirma för att gå igenom hur ventilationen i vårt nya hus skall konstrueras. Vi kommer att installera FTX-system, och vi kom inte fram till vad som är lämpligast i basun, till- eller frånluft. Frånluft kommer förstås att fungera, men det kommer att förstärka temperaturskillnaden mellan golv och tak. Om man sätter tilluft vid taket i bastun och tar ut frånluft under dörren borde man få en jämnare temperatur i bastun. Ventilationskonstruktören var dock skeptisk till om man får tillräckligt bra flöde i bastun för att få denna effekt. Han tyckte att frånluft skulle vara lämpligare. Är det någon som har praktiska erfarenheter av detta?
 
Ingen erfarenhet, men en åsikt och en tanke:

Själv tycker jag det är en fördel om temperaturen är lite olika/skiktad i bastun, inte alla tycker om att sitta på översta laven och "späka sig". ;D

Sen undrar jag om det är en så bra idé att ha tilluft i bastun så att du får övertryck i densamma. Är det inte en risk att du trycker ut varm och fuktig luft till ställen där du definitivt inte vill ha den (in i väggen till exempel)?

/fredrik
 
Hammarn: har hört tvärtom ;)
Som du skriver byggde vi 1969!
Kolla den här länken, den verkar passa bra med FTX-system. Inluft utifrån...

http://www.bastupunkten.se/

Under ventilation
NYA RÖN inom ventilation
1. Tilluften kommer in ovanför bastuaggragatet.
2. Den upphettade luften som stiger upp.
3. Luften blandar sig och blir ordentligt syresatt.
4. Luften evakueras diametralt under bastulav.
5. När bastun ska vädras ut öppnas takventil.

Fin instruktiv bild också
 
Har pratat med både bastuexperter och ventilationsexperter nu. Bastuexperterna säger: tilluft högt, frånluft lågt, dvs. tilluftsdon i taket och frånluft ut t.ex. under dörren och ut i våtrummet utanför. Ventilationsexperterna säger frånluft i bastun, vilket innebär tilluft under dörren. Antagligen har båda rätt. Bastuexperternas råd ger bästa bastukomfort och ventilationsexperternas råd är säkrast för huset. Så, det är väl bara att sova några nätter på saken och försöka bestämma sig för vad man tycker är viktigast.
 
Använd tärning ;) ;D
 
Har funderat på den lösning också. Budgetvarianten är att man öppnar och stänger ventilerna själv före och efter bastubad. Skall kolla med ventilationsfirman vad de säger. Det är ju inte meningen att man skall vara och röra i ventilerna i FTX systemet efter att det är injusterat, men det är ju förhållandevis korta stunder man badar bastu, så det kanske inte gör något.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.