Hej!

Hur lång tid kan man beräkna att det går åt för en van grävare att schakta för en grund, platta på mark. Tomten är väldig plan och lättgrävd jord (inget berg)? Plattan kommer vara 100 kvm samt 50 kvm för garage. Hur lång tid tar det sedan för grävmaskinen att lägga i ev bärlager och makam så det är klar för paddning och VA-läggning?

MvH

Henrik
 
Beror lite på hur stor grävare han har. Inte mer än en dag iaf. Sen och lägga i makadam beror lite på storlek och hur gruset ligger, men inte mer än en dag där heller.
 
Ok. Är det rimligt att anta att kostnaden då inte bör överstiga 16´ om man antar att det kostar c:a 1000 per timme för hyra av maskin med maskinist? Det är mest för kalkylen för kommande husbygge.

MvH

Henrik
 
Med risk för glädjekalkyl -

Hur mycket har du tänkt att fylla upp? Du ska helst padda olika lager makadam var för sig, om du nu inte nöjer dig med 20cm totalt som vissa hustillverkare gör.

Dränering ordnas enklast med assistans av maskinredskap, och dit räknas inte skottkärror och skyfflar ;) Risk att du behöver en grävmaskin på stand-by.

Kommer du att behöva en sk byggväg till grunden, eller är framkomligheten idag tillräcklig?

Du ska inte täcka av tomten? Humus, buskar, sly, mm.

Finns det någon nybyggare vars grävsnubbe-nota för grunden slutade på 16000 kr = 16 timmar?
För övrigt, försök hitta någon med en 13-18 tonnare med rototilt för 500-550 kr/h. Det går.
 
Redigerat:
Ok. Tack!

Tomten är någon form av åker dvs inga träd, evetunellt måste ett träd fällas. Planen är att jag tänkte låna kompisen 3 tons maskin för att göra dränering och det själv men tänkte att den "lilla" maskinen kanske tar väl lång tid för det andra arbetet med grovschaktningen. I övrigt är det god tillfart till tomten.

Det jag nu mest är orolig för är att marken innehåller lera med ev. pålning som föld. Inget bra tips på geolog eller något annat sätt att avgöra detta på?

MvH

Henrik
 
Misstänkte att det var åkermark. Tja, du kan slå en signal till WSP och be dem utföra lite provborrningar, men jag varnar dig - Det är dyrt!
Kommunen förfogar nog inte över detaljerade kartor över markförhållanden som du skulle kunna dra nytta av. Återstår standardmetoden, nämligen - Gräva och se. En erfaren grävmaskinist kan oftast avgöra hur en orörd schaktbotten ska se ut. Snåla inte med markduk och makadam en bit ut från grunden och ordentligt med armering i voter, både i över- och underkant.
 
Vad står WSP för?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.