Undrar om någon kan hjälpa oss vilken bergvärmepump vi behöver.
Vi bor i ett gammalt hus, där hålet borrades 1989 (av annan ägare) och en pump på 12kW sattes in. Borrhålet är 100m (skulle varit till dricksvatten men blev bräckt), så användes till bergvärme istället.
Huset är på 2-plan + källare (+ vind). Huset är tilläggsisolerat, även vinden.
Varje plan är på 60kvm (exkl vind), både radiatorer och golvvärme används.
Nu har den gamla pumpen gått sönder. Vi har fått olika bud om vilken pump vi ska ha.
Ett förslag är Thermia Diplomat TWS 12 eller NIBE 1225 effekt?
Trots 100m hål har det fungerat mycket bra, vissa säger att det inte fungerar med en pump på 12kW, stämmer detta? Vi gör av med ca 17000kW timmar/år.
Vi är 2 vuxna, 3 små barn. Har en befintlig ny varmvattenberedare på 300 liter och problem med bräckt vatten. Kommer ev bygga ut 50kvm i framtiden + skaffa badkar.
Vi har fått förslag på pris, där NIBE är 20000kr billigare. Enligt Råd & Rön är Thermia bäst i test, skulle gärna vilja höra vad ni tycker om dessa pumpar, ris & ros.
 
Jag tror d har en pump med direktförångare, stämmer deta?
isånna fall kan du inte andvända det hålet till nån av de där värmpumparna
 
Direktförångare? Tror inte jag har det, hur tar jag reda på det? Borde inte fackmännen som varit här och kollat förstått det isf?
Det senaste är att vi nu eventuellt ska ha en pump exkl varmvattenberedare, då de tror att hålet inte kan försörja både varmvatten och värma huset. Den gamla pumpen värmde "bara" huset. Detta är verkligen en djungel, ingen som vi talat med har sagt samma sak och nu detta om direktförångare!
 
Vi har plockat upp värme till två 12kw pumpar ur ett 100m borrhål i 25 år.. det fungerar men inkommande ledning är isbelagd framåt mars... men det tinar ju :))
 
GustavW! Har ni varmvattenberedare i er pump eller en utanför, eller både och? Om inuti, värmer den både hus och vatten utan problem då? Vi har aldrig haft "problem" med is, kan bero på att slingan ligger i jorden ca 60m från borrhål till hus? Vad har ni för märke, är ni nöjda med den?
 
se där ja, du har alltså 100m jordvärme också !!!

om det är ett vätskeburet sustem så finns nån form av påfylnings kärl, där du fyller på sprit eller glykol.

är det direktförångare så är det gasfylda ledningar som går ner i håler, o då klarar men sig med halva längden
 
har du plats för att gräva ner ytligare 2-300m slang på tomten?
 
Det finns ett påfyllnadskärl med glykol (som ska bytas till sprit?). Vi har plats att gräva lite mer slang, men inte pengarna...
 
då har ni inte direkt förångar system.

har ni inga pengar så är det kanske bättre att avakta, då det är dyrare att göra nått halvdant än att göra det bra. om du ska se på det långsiktigt.
 
gör ni av med 17000kWh/år ink hushåls el?
om 7000 är hushåls el, så är 10 000kWh värme/varmvatten, din nuvarande pump kanske ger cop2,5. alltså drar huset 25 000kW

så du klarar dig med en Nibe 1225-10 kW men du måste seriakoppla mer slang, så totala längden blir ca 400m (max 450m om du inte ska dela till 2 slingar, räknar hela vägen inne från pumpen)

att gräva ner lite slang kan inte kosta så mycke, kanske 20 000:-

ska du spara lite pengar så köp pumpen på internett & instalera den själv.
 
ilmer skrev:
Undrar om någon har erfarenhet av att byta ut gammal bergvärmepump till ny?
Hålet borrades 1989 - 100m - skulle varit dricksvatten. Blev bräckt gjordes om till bergvärme ist, inkl ca 80m jordvärme. Pump Thermia Modul 8/12 S sattes in (exkl VVB) har fungerat väl, men nu har kompressorn gett upp.
Problemet är nu att hitta en ny väldimensionerad pump, vi har fått förslag av många, men ALLA har sagt olika. Bla att tror inte en av dem att en ny pump kan värma både hus o varmvatten, då hålet endast är 100m. Vi har separat rel ny VVB på 300l som går på el, inte helt smart, ska seriekopplas till b-värmepump.
Har ca 18000 kWh/år, huset är ca 180kvm, tilläggsisolerat, inkl vind, isolerglas. Både golvvärme+gamla och nya radiatorer.
Tacksam att höra om någon har erfarenheter av liknande situation, eller andra matnyttiga förslag.

Du har 2 alternativ.
1. förlänga markslingan, så du kan instalera en normalstor värmepump
2. instalera en förliten värmepump, som är lagom till borrhålet, o sen låte elpatronen fylla på med den värme värmepumpen inte orkar leverera.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.