Läste följande artikel: http://goo.gl/SIwUe7

Det är något jag tänkt på en hel del faktiskt. Många av oss håller på och experimenterar med hemautomatik för att vi är intresserade och tycker att det är ett spännande område. Men i slutändan, hur användbart är det egentligen? Och särskilt om man är en hel familj som bor ihop. Alltför ofta slutar det med att jag får lägga ner olika projekt pga att det är ingen som vill ha det här i hemmet. Som tex kaffekokaren som skulle sättas på automatiskt på morgonen. En himla massa lampor som barnen inte vet hur man sätter på/stänger av. Var det med fjärrkontrollen, appen eller skulle den på automatiskt. Eller senaste påhitt, att kontorslampan ska tändas när jag startar dator och det är mörkt. 3 timmars arbete samt prylar för 1000 kr senare och jag inser att det är mycket trevligare att trycka på en knapp när jag vill tända lampan :)

Givetvis så finns det nyttiga exempel också, tex. vår avfuktare i tvättstugan som sätts på när luftfuktigheten överstiger 40 %. Eller automatisk utebelysning på natten. Temp- och fuktsensorer runt om i huset är också användbara.

Jag har försökt att förenkla användningen här hemma. Ingen vill använda appar. Istället har vi 2 st fjärrisar för lampor.
small-z-wave-remote-control.jpg

En kombination av två världar är något som tilltalar mig. Kanske borde satsa på sånahär?
255x204xSwiid_white.png.pagespeed.ic.8_nXFJTxld.png


Hur är det hos er andra? Kan ni dela med er av både dåliga och bra exempel på hur det blev med hemautomation hos er?
 
  • Gilla
Hasse C
  • Laddar…
Det är ju den där klassiska frågan "Varför gör vi det?" som besvaras med "För att vi kan!". Själv kan jag lägga ner några timmar på att till exempel få det här med DLNA och mediadelning mellan olika prylar att funka och jag blir rätt irriterad tills jag slutligen löst problemen. Sen konstaterar jag helt simpelt att jag kommer aldrig att använda mig av detta, jag var bara tvungen att fixa det rent tekniskt. Utmaningen är större än behovet! Korkat, absolut!
 
Nej, hemautomation är inget för mig och frun. Det kom inte igång ens; vi hade två programmerbara timers som frun tryckte fel på då och då. Och då tändes inte lamor som de skulle, eller så var de alltid på. Så nu kör vi enklast möjliga timers. Skönt komma hem när det är mysljus hemma. Kvällen börjar liksom bättre då, men mer avancerat än så blir det nog inte.

Skulle vilja ha ett vattenlås som styrs från larmet men det blir väl om försäkringsbolaget ger 10% rabatt då...
 
Själv har jag precis börjat laborera lite och visst är det så att man lätt kan sitta och lösa problem som inte finns och skapa nya problem istället.

Jag tänkte istället att man utgår från verkliga situationer och gör det enklare. T.ex i mitt fall skulle jag vilja att lamporna släcks ner när jag drar igång en film på mediaspelaren, eller kunna dra igång motorvärmaren lite tidigare om det varit extra kallt under natten. Fokuserar jag på detta slipper jag ju köpa på mig en massa hårdvara och annat jox som ändå bara ligger och samlar damm.
 
Jag har hållit på med smart home i ett antal år nu och tycker artikeln har många viktiga poänger. Jag tror att det viktiga är att, som mhacker skriver ovan, att utgå ifrån problem och sedan hitta den tekniska lösningen. För oss smart home-nördar så blir det i bland tvärt om.

Det är väl helt OK som tidsfördriv och hobby (även om grejerna kostar några tusenlappar så kan man ju slå ut det på det stora antalet frustrerande timmar när man sitter och fipplar, och då blir det dessutom ett rätt billigt tidsfördriv! ;)) men det är långt innan just smart home-tekniken är mogen för att göra något vettigt avtryck i det allmänna vardagslivet.

Jag har t.ex. spenderat en hel kväll nu framför datorn bara för att förstå hur man kan logga temperatur i Vera. En hel. Jäkla. Kväll.

Det är synd men också någonting som smart home-branschen har stått och stampat med i flera decennier nu. Det är för nördigt.

Min förhopning har varit och är att någon av de stora spelarna som Apple eler Google (med sitt Android@Home) tar ett krafttag.
 
Jag har både goda ovh dåliga erfarenheter. En gemensam nämnare oavsett vad man ska göra är att det tar mycket tid, jag kan nog inte nämna något projekt där jag sparat in den tid projektet tagit. Sen är det här med att få med resten av familjen en av de svåra, fast där har jag insett att det tidigare varit mitt eget fel. Jag har inte lagt tid på att få det tillräckligt lättanvänt eller väl dokumenterat. De mest uppskattade projekten är de som verkligen här helt automatiserade så att hustrun och jag nästan kan glömma av systemet.

Vi kör belysning via tillstick och en PHP applikation som heter Homeutomation. Manuell styrning sker via husets interna webbsida. Här hade vi en lång period med var är fjärrkontrollen, vilken knapp är det, om fet ska vara så krångligt får du tända och släcka åt mig. Men nu är det bara webbinterface som körs från telefonerna och hustrun är nöjd. Börjar bli sugen på att uppgradera till zwave och någon bättre styrsystem, men drar mig för jobbet.

Vi hade problem med att vattnet frös i mellan pumphus ovh villan. Ledningen ligger ytligt på grund av berg. Det fanns en termostat som styrde värmekabeln, men den funkade inte. Jag slängde dit ett gäng termometrar och kopplade till en Arduino som nu styr värmekabeln. Den skickar data till Thingspeak så vi kan övervaka att den gör jobbet och blir det fel skickas det SMS. Nu bara funkar det, bortsett från några gånger under inlörningsperioden så har inte vattnet frusit. Jag har inte rört inställningar eller burken på ett år. Lyckat projekt!

Mitt senaste är en temperaturstyrnijg till hustruns växthus. I växthuset står det en uppvärmd isolerad box som hon driver upp plantor i, en frökuvös. Den har tidigare körts utan automatik. Här är det en del arbete kvar för att snygga upp användargränssnitt (tydligare grafer) och dokumentera. Men hustrun älskar den redan, kanske för att den löser ett av hennes problem och att jag gjort något bara för henne. Nu berättar hon stolt för sina vänner om att frökuvösen twittraren en gång per dygn med statistik och att hon får SMS om det blir för hög eller låg temp.

Men jag längtar verkligen efter en öppen standard och enkla möjligheter att koppla ihop prylar. Då det går att göra riktigt roliga grejer. Ni kan förresten se grafer samt lösa lite om projekten på vår sällan uppdaterade blogg http://pingvinpalatset.se
 
Tänder och släcker precis som vanligt med mitt bus-system men kör en del scenariofunktioner som släckallt-knapp i sovrummet och via larmet. Jäkligt skönt att bara gå hemifrån och veta att allt är avstängt eller komma hem och larma av och hela huset går in i hemma-mode. Fjärrkontrollen vid tevesoffan är också uppskattad.
Nyckeln är väl att hålla det simpelt. Börjar man styra kaffebryggaren med väckarklockan så dröjer det nog inte länge innan övriga i familjen piper.
 
Jag arbetar med personer som har olika typer av kognitiva funktionsnedsättningar till vardags (t.ex. efter en förvärvad hjärnskada som stroke eller olyckor). Inom det området som pratas det om s.k. kognitivt stöd som bl.a. innefattar olika tekniska smart home-lösningar.

Mycket av de produkter som finns är ljusår efter vad konsumentmarknaden erbjuder (i.o.m. regelverket för vad som kan förskrivas som hjalpmedel eller bostadsanpassningar från landsting och kommun) men en sak som man har kommit långt med är just användarvänligheten.

En person som själv har kognitiva funktionsnedsättningar kan ju inte förväntas förstå (eller hålla på att meka) t.ex. ett smart home-system. Det måste bara fungera. Det viktiga är vad de tekniska lösningarna kan hjälpa till med, inte hur det fungerar. Systemet måste också vara väldigt driftsäkert så att inte en person som har behov av det kognitiva stödet plötsligt står utan ndvändiga funktioner.

Man lägger också väldigt mycket tid på att göra kartläggningar över vilka aktivitetsområden som skulle behöva, och kan få, hjälp av tekniska lösningar. Det innebär ofta att man har väldigt specifika kravspecifikationer kring behov när man börjar fundera på hur man ska ha för tekniska lösningar.

Jag tror många av oss smart home-nördar gör precis tvärt om, man skapar tekniska lösningar utan att egentligen ha funderat på behovet (för att det är kul och vi är early adopters!).

Det perspektivet tror jag är viktigt för de företag som vill erbjuda konsumentprodukter som vänder sg till andra än hobbyentusiasterna.
 
  • Gilla
Pingvinpalatset
  • Laddar…
Hej
många kända tankar här. Visst är det litet så att man löser problem som inte finns och till begränsad nytta. Jag har haft Tellstick i några år nu, men bytt till z-wave.
Någon fördel? Ja absolut. Det är stabilare och har tvåvägskommunikation. Z-wave är ett mesh-nät så i stort sett varje nätdriven pryl är en repeater. Jag var tvungen att ha två Tellstick för att täcka hela huset och delar av "ute" (garage t ex). Tellstick har fått viss uppgraderad smarthet på senare år, och med hjälp av Locale och/eller Tasker kommer man en bit till.
Vad har jag åstadkommit i mitt smarthem då. Mest okritiska saker som att tända och släcka div små lampor (och juleljus) triggat på sol upp/ner eller luxtal. Mer nyttigt är att slå på motorvärmaren baserat på temp. Kör effektvakt och sänker värmen (Siemens digiheat) om uttaget går över viss nivå. Samma med VV- beredaren.
Kommande grejer är att kolla om klipproboten har dockat och laddar ok. Ska också kolla hur länge den är ur dockan och litet annat "onyttigt".
Vidare planer är att dra igång ett "oväntat scenario" om larmet triggar.
Man måste göra finesserna fv=familjevänliga. Annars får man skit. Att fläkten i duschen och badrummet startar när det behövs är accepterat sedan länge. Att VP går ner litet i temp och drar ner fläkten när någon är i TV rummet har nästan givit applåder. Automatik på markiser och garage porten som öppnar med motor har också prisats.
Sen är det väl div återvändsgator som testats.
Några mindre nördiga vill ha fjärrkontroll. Inte app. Köpte då en Remotec fjärr. Och visst den gick att para med Zipa box. Men som secondary controller - Nix. Den klarar bara den nod som den själv är medlem i. Inga andra.
Mest frustration ger dåliga eller obefintliga manualer och att många prylar bara klarar en delmängd av snittet.
 
  • Gilla
Pingvinpalatset
  • Laddar…
Ja, några ledord att ha med sig är nog
* behovsanalys
* undvik att bara skapa avancerade fjärrkontroller, satsa på automatisering
* lägg tid på bra användargränssnitt
* ha en plan B för när systemet lägger av

Jag har säkert missat flera andra, fyll på...
 
Tycker att du täcker det mesta av det jag har tänkt kring Pingvinpalatset! En ordentlig behovsanalys (finns rätt mycket skrivet utifrån ett teoretiskt perspektiv om man är intresserad) och att i den mån det går ha en plan B...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.