Hej,

Första vi gjorde när vi flyttade till huset var att köpa termostater till alla radiatorer vilket gav en klart stabilare miljö men också ett krångligare system att ställa in. Vi körde då pelletspanna, idag kör vi luft\vatten.

När nya pumpen installerades instruerade man att skruva loss alla termostater vilket vi gjort. Det finns dock ett rum där vi bytt radiator(tidigare gav för dålig effekt) och där temperaturen hoppar upp och ner en hel del. På dagen och kvällen ligger tempen på ca 21 grader, på morgonen är tempen säkert på 26-27 grader.

Eftersom övriga systemet är nöjd med hur pannan är inställd så valde vi att sätta en termostat här vilket gjorde stor skillnad. Men frågan är, var detta en fullösning? Finns det en bättre?
 
Jag skulle gjort samma som ni gjort.
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Att justera med värmekurvan som ni har gjort är helt korrekt och att sen sätts en termostat i ett rum gör ingen skada. Många har termostater i sovrum om dom önskar det lite svalare
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Ja, det går att ha termostater på radiatorerna för att strypa flödet när rummet tillförs extern värme.

Men innan termostater monteras så bör radiatorkretsen injusteras så att det blir ”rätt” flöde/difftryck genom/över radiatorerna.
Sen bör även reglersystemet (kurvlutning, temperaturförskjutning) justeras in så att systemet ger ”lagom” temperatur i utrymmena.

I följande inlägg finns dokument angående injustering av radiatorkretsen,
https://www.byggahus.se/forum/threads/dra-ner-bergvaermepannans-elfoerbrukning.437257/#post-4508446
 
  • Gilla
snowjim
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.