I vårt nyrenoverade badrum har jag 4 st 12V 10W halogen spotar över spegeln. Dessa kan regleras av en 230V dimmer avsedd för 12V halogenlampor. För att få lite bättre ljus vid en garderob i hörnet av badrummet har jag tänkt montera 3 st LED på en ljusramp över garderoben, inkopplade på samma dimmer. Ledarna behöver inte kunna dimras utan det räcker att de lyser.

De 3 st LED (art.nr OSP/25L45/L1) är av fabrikatet Elettro+ (VLM) och är på 1,4W (150 lux) och det följde med en avsedd "LED Power Supply" (PTDCC/10/350/B) i paketet som jag köpte på rea på Clas Ohlson för ett tag sedan. Se även länken nedan som är specen på paketet.

Jag har provat att koppla in LED:arna på en dimmer en kort stund och de tänds först när man ökat styrkan på dimmern till ett visst läge, men sedan lyser LED:arna oavsett läge på dimmern.

Vad tror ni LED och elektronikexperter kan LED:arna eller transformatorn ta skada av detta?

http://web.telia.com/~u11207349/Led%20SpotLights%20fr%e5n%20Elettro+%20(VLM).pdf
 
Nej, LED:arna tar inte skada. Kraftaggregatet (vilket i ditt fall är betydligt mer avancerat än en tranformator) medger dock inte dimmning av två skäl:

1. Ingången är byggd för att klara spänningsintervallet 90-240 Volt, vilket betyder att det blir samma "output" oberoende av inspänningen innom detta intervall. Under 90 volt kan ungefär vad som helst hända, men att något skulle gå sönder tror jag inte.

2. Utgången från kraftaggregatet är av konstant-ström typ, vilket betyder att det inte är utgångsspänningen som styrs utan strömmen. Detta görs för att hålla ljusstyrkan som primärt beror av stömmen konstant oavsett av antalet LED:ar i kedjan. Skulle något ändra sig på in- eller utgångssidan av kraftaggregatet så kommer det att göra sitt bästa för att hålla ljusstyrkan konstant.
 
Det här blev ett intressant ämne. Jag har funderat på led-spottar en tid, då jag inte är nån vän av halogenspottarna bla pga värmeutvecklingen...
Nu förstår jag varför en halogentransfo inte går att använda på ledlampor. Gäller detta alla typer av ledlampor? Hur är ledlampor som man sätter direkt på 230 V konstruerade? (finns med vanlig lampsockel tex).
Åter till spottarna. Vet nån om det finns runda konstantströmsgeneratorer som passar i eldosor, på samma sätt som det finns transformatorer som gör det? Blir en konstantströmsgenerator varmare än en transformator?
 
om det är en SK converter du menar så finns de i samma 'puck´utförande ja.
 
mycke_nu skrev:
Nej, LED:arna tar inte skada. Kraftaggregatet (vilket i ditt fall är betydligt mer avancerat än en tranformator) medger dock inte dimmning av två skäl:

.... Under 90 volt kan ungefär vad som helst hända, men att något skulle gå sönder tror jag inte.....

.... Skulle något ändra sig på in- eller utgångssidan av kraftaggregatet så kommer det att göra sitt bästa för att hålla ljusstyrkan konstant....

OK så du tror inte det finns några delar i kraftaggregatet som kan gå sönder p.g.a att man kör med Dimmer?

Har varit i kontakt med ett antal personer som är el-kunniga och jag har fått de mest skiftande svar.
 
Det finns definitivt kombinationer av dimmrar och andra elprylar som inte går bra, men i ditt fall tror jag inte att något gick sönder.
 
Jag tro inte att det går att säga kategorisktr att inget i LEDens kraftförsörning skall gå sönder om man dimmar. Då måste man veta hur det är kontruerat.

Att dimma aggregatet är inte detsamma som att ge det lägre inspänning. dimmerna lämnar ifrån sig "hackade" spänningspulser. Det är inte samma sak som att ge lägre inspänning.

Risken är troligen liten.
 
Tack för alla svar. Jag tror att jag testar att köra som jag tänkt och vara lite extra uppmärksam första tiden och inte låta lamporna lysa obevakat, speciellt i dimrat läge.
 
Jag menade att kraftaggregatet säkert överlevt ditt första försök, inte att det är lämpligt att fortsätta köra med dimmer, för det tror jag INTE att det är.
 
OK då missuppfattade jag dig.
Som sagt jag har haft frågan uppe i ett annat forum och åsikterna går isär.

Det kanske är säkrast att byta dimmern till en vanlig brytare i alla fall.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.