Jag undrar om någon kan beskriva eller bifoga bilder på hur man stagar upp takstolarna vid resningen ?

Hälsningar
Bengt
 
takstolar_infastning_smal.jpg
 
Mikael_L
Bygga nytt, du skriver alltid så mycket !

"En bild säger mer än tusen ord"

Och du börjar väl närma dig tusen bilder snart, dvs en miljon ord ... :D :D

(Nä skämt åsido, du postar bra bilder...) :)
 
Hehe, joo byggbilderna är numer >3.000 så det finns lite att visa.. :)

takstolar_stag_smal.jpg
 
Hur ska varje takstol som väger sådär 45kg hissas eller lyftas upp? Hur har ni andra gjort rent konkret? Har 12st takstolar som ska upp nästa vecka när snickarn anländer? Går det med rep och 2 gubbar?
 
Väger en takstol bara 45 kg så klarar man det tom på en man i nödfall om det inte är alltför högt (dvs inte över normalhöjden 240cm) :D

Men 2-3 st är väl mer lagom iof...
Vi drog upp våra takstolar på 3 man (en som lyfte i varje ända och en som tog emot och stagade upp) - dom kändes tyngre än 45 kg - och då hade dom ändå bara dryga 5m spännvidd (inkl takfot)) - är du säker på att dom inte väger mer ?

Vi lade bara upp dom på väggen upp&ner och sedan vred vi upp dom i rätt läge (det krävdes inte så mkt kraft för det momentet utan en "res-stång" eller stege för att nå upp till nock bara)

/K
 
Redigerat:
En kran är ju förvisso det enklaste. Men det finns ju manuella metoder. Ha takstolen upp och ner, och haka upp den på väggarna så den hänger med toppen neråt. Sen vänder man upp den med hjälp av nån regel att peta med.
Man kan provisoriskt fästa en planka som sticker ner från taksolen (när den är rättvänd). Denna planka står alltså rakt upp i luften i första momentet, när takstolen är upp och ner. När man sedan vänder takstolen rätt så kan man hålla den upprätt med hjälp av plankan. Då håller en man i medan nån annan kan fixera takstolen så den inte välter.
 
Å sen kan man dra fast en regel i dem så att de har rätt avstånd mellan sig på toppen, då behöver man bara loda en takstol så är alla i lod....
 
Tack för alla bra inlägg, jag tänker fira nationaldagen med takstolsresning. Ifrån annat håll har jag hört att det är bra att även fixera underarmen i sidled så den håller sig rak under arbetet med att loda.

Hälsnigar
Bengt
 
Nu är takstolarna på plats, jag sänder en tacksamhetens tanke till er som bistod med goda råd !

Imorn spikas råspont 22x 95 skall det vara en eller två spikar i varje takstol ?
Hälsningar
Bengt
 
Råsponten ska dubbelspikas, så två spik i varje punkt där brädan korsar takstolen. Var också noga med att inte kröka nån spik, dom kan senare förstöra pappen
 
du dubbelspikar bara längst ut och i takfoten upp till myggnätet och alla skarvar på takstolarna om du ej har ändspånt.
när du skjuter spiken skall du skjuta den högre upp på brädan så du nyper spånten..
du behöver ej dubbelspika ALLT!
om du nu har lösa brädor lägg dit 5-6 st å slå ihop men ej dundra ihop dom nu.
lättare å går fortare

mvh
snickar estwing
 
Förstår inte riktigt det sista....trodde att man avslutade ett rad från ena gaveln till den andra för att sedan börja med nästa. Bunta 5-6st så det går snabbare......förklara gärna eftersom allt som sparar tid är guld värt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.