Har haft takläckage och fått ett par olika diagnoser och åtgärdsförslag. Undrar nu vad expertisen på detta eminenta forum kan tänkas tycka/tro om saken?

Huset är byggt 88, taket är alltså 24 år. Sadeltak med tegelpannor på läkt och papp och råspont.
Ryggåstak, d v s ingen vind och ingen möjlighet till inspektion inifrån.
Murad skorsten mitt på ena taksidan strax nedanför nocken.

Nu i vinter har det vid tre tillfällen trängt in vatten i samband med hård vind och regn. Några centiliter (uppemot en dl el två första gången) som invändigt kommit in precis där innertaket (panel) möter murstocken vid ett av de nedre hörnen.

Jag har haft två takläggare som inspekterat. Ingen av dem (och inte jag själv heller) har kunnat hitta några skador el dyl på papp, plåtar och pannor. Den första konstaterade att den plåt som tätar mot skorstenen UNDER takpannorna inte slöt tätt mot skorstenen. Någon cm glipa mellan plåt och skorsten på övre sidan mot nocken. Han trodde att vattnet kommit in den vägen. Har själv sedan även konstaterat likadan glipa på nedre sidan om skorstenen. Plåten ovanpå pannorna och dess anslutning var dock utan anmärkning. Vi pratade vidare om att fogarna på skorstenen är väldigt dåliga och han var då inne på att vattnet kunnat ta sig in den vägen och vidare ned i glipan vid undre plåten. I övrigt ansåg han att papp och läkt såg bra ut. Föreslagen åtgärd blev därmed omfogning av och nya plåtarbeten runt skorstenen (14 500 kr före rot).

Den andra takläggaren var inte lika noggrann, men ansåg också att den övre plåten såg bra ut. Den undre tittade han inte ens på. Han menade istället på att orsaken troligen var att det fattas nockband under nockpannorna vilket gör att det kan blåsa in vatten under takpannorna och rinna ner över pappen (nockpannorna vilar dock på takpannorna så det är bara i pannornas vågdalar det "glipar"). Även att pannorna ovanför skorstenen hade för stora glipor pga att skorstensplåten lyfte upp den nedre raden, vilket skulle ge samma problem. Han gav dock ingen förklaring till hur vattnet sedan tagit sig vidare in. Jag fick honom inte heller att säga vad han ansåg om skicket på papp och läkt i allmänhet, men han menade på att gliporna vid nocken gav en onormal vattenbelastning som skulle slita på pappen. Vid det aktuella tillfället var både papp och läkt också våta, men då hade det också smält bort snö tidigare på dagen. Nu ett par dagar senare är det torrt. Utifrån detta rekommenderade han en hel omläggning av taket.

En tredje takläggare som jag talat med på telefon menade på att det är vanligt att skorstenen blir mättad med vatten vid hård vind och att vattnet då rinner ner på insidan av plåtarna. Lite samma linje som nr ett.

En egen reflektion är att problemet knappast kan vara ett utförandefel (glipa vid nedre plåt, avsaknad av nockband) som funnit i 24 år när det inte har kommit in något vatten förrän nu (åtminstone under de åtta år vi ha bott i huset). Det måste vara något som har förändrats/slitits. Eftersom ingen hittat fel på pappen så lutar jag åt att orsaken är skorstensfogarna som hela tiden blivit sämre och sämre. MEN, jag tvivlar lite på att glipan i den nedre skorstensplåten har med saken att göra. Även om den hade legat dikt an mot skorstenen så hade vatten som trängt in fogarna runnit innanför denna. Och vatten som rinner uppifrån nocken ska ta sig över ett ca 5-7 cm högt uppvik för att ta sig in i glipan (och det borde visat sig tidigare). Jag är därför inne på att bara låta foga om skorstenen och inte göra något åt plåtarbetena förrän det är dags för omläggning av taket (det ligger väl ändå inom horisonten). Funderar däremot täta gliporna vid nedre plåten med någon tätningsmassa. Jag bör komma åt att göra det. Fråga i sammanhanget är vad det bör vara för massa i så fall?

Till sist är frågan om de läckage som inträffat kan ha orsakat några fuktproblem i taket som behöver åtgärdas. Ingen av dem jag talat med tror det. För lite vatten vid för få tillfällen. Får vi det bara tätt så ska det torka upp. Det bör ju även hjälpa till att man eldat så skorstenen blivit varm. Men ingen kan ju veta utan att öppna upp taket. Finns det någon anledning att göra det?

Så, om du orkat läsa ända hit och har synpunkter på detta så tar jag tacksamt emot dem!
 
brukar inte vilja uttala mig utan att se caset live så att säga, men spontant håller jag med om teorin med mättade/spruckna fogar. men varför inte klappa två flugskitar på en gång och plåta om hela skorstenen, känns mer som "the final solution". Det är den åtgärden jag brukar föreslå trots att jag för det mesta inte tjänar en spänn på det eftersom jag ej sysslar med den typen av plåtarbete.
 
Pratade med takläggare nr ett på nytt och han höll med om att om vattnet trängt in i fogarna så spelat glipan vid nedre plåten ingen roll. Och han tyckte det var ett vettigt alternativ att täta glipan med mjukfog istället för att göra om helt. Så det är nog så det får bli...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.