Hej,

Har man det?

De stora firmorna - typ smålandsvillan, myresjöhus - har de tätskikt bakom i sina kök?

/Åsa
 
Nej det behöver du inte, stryk på en primer före plattsättningen så att du får bra vidhäftning. Det räcker, du kommer ju inte att spola väggarna.
 
Men när man snackar badrum så är det ju livsviktigt med tätskik, även om man har duschkabin tex då vad jag lärt mig kakel o fog är helt genomsläpplig. I köket rinner det ju visst relativt mycket vatten vid kranen och där man sköljer saker - speciellt om man har barn så kan jag intyga detta.

Men de flesta bygger utan alltså?
 
Ja det går bra utan men vet du med dig att du har barn som i princip kastar vatten på väggen bakom kranen så kan det vara en ide om du har nått till övers.

badrum är lite annorlunda.
 
T
Det kommer ju högst lite vattenstänk på kaklet men om nu dina barn av någon anledning står och duschar i diskhon så är det kanske fog för tätskikt : )
 
Jag klurar på samma fråga, fast på golvet. Det är ju inte alls ovanligt med otätheter i rörkopplingar eller i själva diskbänksavloppet/vattenlåset. Utan tätskikt mot golv så åker det ju rätt ner i källaren vid läckage.

Finns det verkligen inga regler/krav här?
 
Det är ju ingen vits att ha tätskikt bakom kaklet om du inte har det hela vägen ner inkl. hela golvet. Om du bara tätar bakom kaklet så kommer det rinna bakom kaklet och in i väggen eller golvet nedanför kaklet. Kedjan är ju som bekant aldrig starkare än sin svagaste länk...

Tillägg: Sedan något år tillbaka finns det krav på just golvet. Man kan även lösa det genom att sätta in ett skydd i diskskåpet samt skydd under kyl+frys och diskmaskin. Läs mer på http://www.vattensakra.nu/

Speciellt: http://www.vattensakra.nu/se/html/byggnormen.php
 
Redigerat:
Tackar! Då blir det rörmanchetter och tätskikt under klinkret till köket. Lätt som en plätt om man är medveten om det i förväg.
 
T
Consensus skrev:
Tackar! Då blir det rörmanchetter och tätskikt under klinkret till köket. Lätt som en plätt om man är medveten om det i förväg.
Läste du inte föregående inlägg??

Isåfall måste du tätskikta hela väggen samt golv och ha ett avlopp i golvet.

Höjden utav "overkill"
 
Från BBR-länken:

Allmänt råd: ”Under en diskmaskin, diskbänk, kyl, frys och ismaskin eller dylikt bör det finnas ett tätt ytskikt,…”(6:5334)​

För det första står det råd och bör. Alltså inte "tvingande". (Sen kan försäkringsbolagen kräva annat).

För det andra pratas det om ytskikt, inte tätskikt. Jag tror inte ens att BBR kommer på idén att kladda tätskikt kaklet ;)

Rådet gäller snarare de plastbitar som säljs på vattensakra.nu.

Sätter man in en brunn blir rummet ett våtrum, och då gäller andra regler.
 
Dra tätskikt i hela huset!! Sen kan man ha fritt med vattenkrig inomhus!!
 
Utan tätskikt under diskbänken så vet jag inte hur man löser det. Det kommer varm- och kallvatten in, samt avlopp ut. Allt genom golvet. Min tanke är att säkra upp så att det inte läcker ner i golvspånet ifall det blir läckage.

Det finns väl knappt en 'plastbit' som fixar detta? Plastskålarna fungerar utmärkt under diskmaskin, kyl och frys, men inte under ett helt köksskåp.

Det handlar ju inte om att duscha i köket, utan enbart att slippa riva hela jäkla köket bara för att en o-ring i köksavloppet blivit otät.
 
Consensus skrev:
Det finns väl knappt en 'plastbit' som fixar detta? Plastskålarna fungerar utmärkt under diskmaskin, kyl och frys, men inte under ett helt köksskåp.
.
Kolla på vattensäkra igen.....:)

Om du INTE ska installera nytt kök:
http://www.vattensakra.se/se/html/diskbanksinsats.php

Om du SKA installera nytt kök:
http://www.vattensakra.se/se/html/lackageskydd.php
(taskig bild tycker jag.. :)

Täta kring ledningar:
http://www.vattensakra.se/se/html/stosar.php

Det viktiga är ju att upptäcka & leda fram.....

MvH
BoBBo
 
Smarta lösningar! Men var köper man deras produkter?
 
Consensus skrev:
Smarta lösningar! Men var köper man deras produkter?
Om inte ditt byggvaruhus (typ K-rauta, Bauhaus, Beijers o. andra liknande affärer) inte har det hemma, kan dom ta hem dem med hjälp av RSK-nummer. (även om de ibland är lite slöa på när det gäller sådana saker som t ex....serva sina kunder). MEN har du bara RSK-nummret kan de plocka hem sakerna...


Hälsningar
BoBBo

Uppdatering:
Din kökshandlare borde också kunna ta hem dem naturligtvis.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.