Hej Byggahus!

Jag funderar på om det är OK att dra tändtråd och tillhörande retur-nolla genom en annan grupps rör.

Bakgrund:
I huset har man en gång rivit två sovrum och gjort dessa till ett stort allrum. I den ursprungliga eldragningen så har dessa rum varit på vars en grupp, men för att kunna styra dessa samma punkt så har man medvetet eller omedvetet kopplat ihop grupperna ute i dosorna och sedan lagt båda utgående ledningarna i centralen över samma säkring.

Svartvit skiss av en husplanlösning med markerade eldragningar, kopplingspunkter och rumskonturer.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Ursprunglig planlösning, och ungefärlig eldragning (inget har visat sig ställa till 100% i huset)

Grov planritning av hus med markeringar av eldragningar, brytare och uttag med omdesignade sovrum till allrum.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

De två högra sovrummen har rivits ut och bildar tillsammans med hallen ett stort allrum.
De röda brytarna har flyttat till den röda (tomma) cirkeln och den gröna till den gröna, den blå cirkeln är ett nytt takuttag. Grupperna kopplas alltså ihop i den röda cirkeln.

Tanken är att dela på grupperna igen, men att alla lamputtag hamnar på en grupp. Dock kommer ju tändtråden till takuttagen gå genom samma rör som trådarna till eluttagen.

Jag är medveten om att detta behörighetskrävande och diskussionen behöver endast handla om problemet ;)
 
tommib
Nej, det är inte tillåtet (eller ens en bra idé).
Om du tvunget måste separera grupperna, dra nya rör.
 
  • Gilla
Demmpa
  • Laddar…
Jag misstänker att detta är en isolerings och urkopplingsfråga? Att det måste vara dubbelisolerat mellan grupperna och att man ska veta att allt i en dosa är avstängt?

Det intrssanta är att i köket, så har golvvärmen en egen säkring, men kabeln går genom samma rör som en av de andra grupperna i köket. Och detta är garanterat gjort av en elektriker ;)

Hade det varit så enkelt att dra nya rör hade jag givetvis gjort det, tyvärr är inte fallet så för just denna bit =/
 
Mikael_L
tommib skrev:
Nej, det är inte tillåtet (eller ens en bra idé).
Om du tvunget måste separera grupperna, dra nya rör.
Nja, det är faktiskt tillåtet, men kanske en dålig idé.

Lite saxat ur elinstallationsreglerna ss 436 40 00

521.6 Elinstallationsrör, kabelkanaler, elkanaler samt kabelrännor
och kabelstegar

Ledare i olika strömkretsar får ligga inom samma rör, utrymme i kabelkanal eller elkanal, på kanalrännor och kabelstegar förutsatt att alla ledare är isolerade för den högsta förekommande spänningen i någon av ledarna inom röret eller kanalen.
Elinstallationsrörssystem ska överensstämma med IEC 61386-serien, kabelkanal- och elkanalsystem ska överensstämma med IEC 61084-serien och kabelrännor samt kabelstegar med SS-EN 61537.
521.7 Flera kretsar i en kabel
Det är tillåtet att förlägga flera olika kretsar inom samma kabel förutsatt att alla ledare är isolerade för den högsta förekommande spänningen i någon av ledarna.
521.8 Kretsuppbyggnad
521.8.1
Ledare som tillhör samma krets ska inte dras via olika flerledarkablar, elinstallationsrör, kabelkanaler eller elkanaler utom då flera flerledarkablar som tillhör samma krets installeras parallellt. Då flerledarkablar installeras parallellt ska varje kabel innehålla samtliga faser.
521.8.2
Det är inte tillåtet att använda gemensam neutralledare för flera kretsar. Det är dock tillåtet att skapa enfas gruppledningar utgående från en flerfasgrupp med endast en neutralledare förutsatt att det klart framgår att så är fallet. Denna flerfasgrupp ska kunna frånskiljas med hjälp av en frånskiljningsanordning enligt avsnitt 536.2.2 vilken frånskiljer alla spänningsförande ledare.
ANM – För fördelning av en för flera kretar gemensam skyddsledare se kapitel 54.
521.8.3
Då flera kretsar avslutas i samma kopplingsdosa ska anslutningarna för varje krets separeras av isolerande avskiljningar utom om kopplingsdon enligt SS-EN 60998 eller om kopplingsplintar i överensstämmelse med SS-EN 60947‑7 används.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg och 4 till
  • Laddar…
Mikael_L
Men varför vill du dela upp det till olika säkringsgrupper nu då?
 
Ser det också som en dålig idé och i TS fall knappast möjligt att utföra ens om man utnyttjar fallen där man kan se det som tillåtet enligt vad Mikael lagt in. Skulle man tvunget vilja dela upp och det inte är så många lamputtag med skilda funktioner går det ganska enkelt att ta ner och skilja dem via reläer vid centralen så varje grupp kan tända i den andras delar. Numera finns ju även många möjligheter via olika komponenter på temat intelligenta hem osv.
 
Redigerat:
Tackar för alla kommentarer, får tänka genom det här ett par gånger till och hitta en bättre (och godkänd) lösning.

Mikael_L: Jag tycker att en grupp för att förse fyra sovrum samt badrum och WC är lite väl klent, när det dessutom varit två grupper så det krävs ingen extra dragning till centralen från punkterna.

GK100: Jag funderar faktiskt på en trådlös lösning, men ser ju gärna att det fungerar utan sådana också.
 
Mikael_L
13th Marine skrev:
Mikael_L: Jag tycker att en grupp för att förse fyra sovrum samt badrum och WC är lite väl klent, när det dessutom varit två grupper så det krävs ingen extra dragning till centralen från punkterna.
Och du har plötsligt börjat få problem med säkring som löser nu, eller ...?

If it ain't broke, don't fix it ...
 
Ja det är lite hysteri att det ska delas upp och måste vara två grupper per rum.
Svärmor och svärfar hade en säkring till hela övervåningen....och det funkade.

Protte
 
  • Gilla
elmont
  • Laddar…
Men om du funderar över vad som drar ström i fyra sovrum och WC.

Belysning, olika mobilladdare ev. klockradio drar alla försumbart med ström. Skulle alla gilla elvärmda filtar, så får du en märkbar belastning, men fortfarande med bra marginlaer.

Skulle du sätta upp några bra gaming datorer i alla sovrummen, så kan du ev. få problem med säkringen ifall alla drar igång samtidigt (typ att du slår på säkringen med alla datorerna igång), startströmmen kan knäcka säkringen, om alla startar precis samtidigt.

Normalt så maxar du förbrukningen i ett vanligt rum när du dammsuger, och ev. skulle du lösa säkringen om alla sovrummen befolkas med folk som kör hårtork/hårfön samtidigt, men jag skulle tro att även det går om man inte kör mer än 5 - 10 minuter.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.