Hej!
Vi funderar på att installera en täjstenskamin (vikt ca 600 / 700 kilo beroende på vilken vi väljer) i vårt nybyggda hus, men hur skulle ni göra med parkettgolvet just där kaminen ska stå?

Vi funderar om vi ska fräsa bort parketten på den delen och delen där gnist/glödskyddet ska vara och lägga klinker på den ytan... (den bärande delen under är en gjuten platta/grund med vattenburen golvvärme).

Vi fundera om det är bättre än att bara lämna parketten där och ställa kaminen ovanpå - vad tycker/tror ni?

Tack på förhand,
/Rikard
 
Helt rätt tänkt. Ta bort parketten och ställ kaminen på betong. Skulle tro att parketten inte pallar med den tyngden och sen blir det problem ifall du i framtiden vill byta golv. Kanske värmen blir för hög direkt mot trägolv. Liten fråga bara..vad är det för höjdskillnad mellan överkant betongplatta och överkant parkett? Tänk på det när du ska montera kaminen så den inte hamnar för lågt och kanske täcker asklucka och ev sotningslucka.
 
Jag funderar på att fräsa bort parketten och sen lägga klinker både under kaminen och framför som gnistskydd.

Jag skulle gissa att höjdskillnaden mellan ovandel betong och ovandel parkett är bara runt 17/18 mm (parkett plus underlagsfoam) så även om man ställer den direkt på betongen det ska inte vara något problem med asklucka på de kaminer vi funderar på - men tack för varningen, *det* hade kunnat bli en överraskning som heter duga - doh!

Just nu väljer vi mellan en Handöl Sofiero eller en Nunnauuni Porta, nunna'n kan ge lite bättre värmeutbyte men vi är lite förtjusta i "panoramaglaset" på sofiero'n...

/Rikard
 
<häpp> Det blir inte alltid som man planerat - det "blev" först och främst en LP 500 från Spiscenter. Påstås vara Tulikivi som sågar stenen åt dom, vet inte om det är sant men snygg är den med ganska mycket grov/bruten sten och insatsen (Dovre 2200) har en stoor panoramaruta där man ser elden bra från vida vinklar som gjorde att vi valde just den spisen.

Troligen inte riktigt lika bra verkningsgrad som en "riktig" täljstensugn (Tulikivi, Nunna, etc.) där man eldar mer direkt mot stenen men den blir så pass varm att man inte kan ta på den efter en timme eller så, och strålningsvärme från glaset får man efter bara en minut. Och eldar man en kväll är spisen lite småjummen på morgonen efteråt.

Sen fräste vi inte heller bort parketten utan lade plåten/gnistskyddet ovanpå och än så länge ser det riktigt bra ut. Tror dock att den här plåten (som installatören tillverkade själv) är betydligt tjockare än dom man köper hos bygghandlare, etc...

/Rikard
 
  • spis_mindre.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Snygg. Trevligt med en sån stor glaslucka.
 
Nunna och Tulikivi har ett krav på 50mm till brännbart under ugnen.

Ett tips,
Dubbelkolla monteringsinstuktionen på er spis.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.