En släkting har en vedspis i källaren, i ett rum där det förvaras textilier, Där brukar det tändas en brasa då o då för att hålla källaren torr.

Rummet har målade betongväggar, platsmatta på golvet och målat gipstak.

NU föll det sig så illa att det tändes i vedspisen förra veckan, sen ringde det på dörren o när de kom tillbaka till rummet var det rökfyllt pga lågtryck så var det så dåligt drag att det rök in istället då en sån köksspis de har inte är tät runt plattorna.

Nu har de själva börjat sanera och tvättat textilier och skrubbat väggarna, Tydligen luktar det fortfarande lite rök där.

Borde man inte kunna få hjälp av sin hemförsäkring till det här? Jag föreslog det men de vill inte vara till besvär osv...
 
Borde man kunna få på drulle/allrisk. Tänker ju bland annat om man råkar hälla ut en burk färg eller liknande.

Är det bara att tvätta så kanske det inte är värt självrisken dock, brukar vara ca 3000
 
Håller med sir_erken; det är bara drulleförsäkringen som kan komma i fråga. Om det är riktigt illa rökskadat kan man få hjälp från försäkringen att använda en saneringsfirma och att få kläder och textilier kemtvättade.
 
Vi hade samma problem i våras vid ett rejält lågtryck, hela bottenvåningen rökfylld innan vi fick drag i skorstenen. Har varken tvättat gardiner eller annat, bara normal städning (dammsugning + torkning av golv) sedan dess. Vädrade rejält med korsdrag i några dagar sedan hade lukten försvunnit.

Så i det här fallet kanske det räcker med att tvätta textilierna, vädra och skura rummet. Ställ också ut burkar, koppar eller skålar med ättika i för det har en förmåga att suga i sig alla möjliga stanker och odörer.
 
Röklukt försvinner ganska bra med ättika i ett fat som får stå något dygn.

//Jan
 
Fick återkoppling idag, De ringde bolaget och förklarade läget. När de berättade hur mkt de hade gjort själva så kom bolaget ut med ngn form utav joniseringsapparat kostnandsfritt.
Så nu ska den stå och jobba ett par dagar i första läget.

Alltså, det lönar sig att ringa och prata med sitt försäkringsbolag.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.