Teresian skrev:
Detta hör väl till ovanligheterna-  hoppas jag......
Detta är tyvärr mycket vanligt :surprised:. Det brukar gå på byggarens försäkring. För köparen har ju inte flyttat in ännu.
 
Jag kan avslöja att man, när man bygger lägenheter, alltid bär in porslin (wc, handfat, badkar) och vitvaror så sent som möjligt i processen. Dessutom gör man det inte förrän man bytt ut "byggcylindern" mot de riktiga cylindrarna. (Byggcylinder=samma nyckel passar i alla dörrar).
Om det är ett stort bygge har man dessutom vakt vid lastbilen under avlastningen.

Trots detta stjäls det orimligt mycket av detta.
De har totalkoll på när det levereras, och missar man fem sekunder i uppmärksamhet så är grejerna borta.

Så att det händer även i villor överraskar i alla fall inte mig.
 
Det man kan göra för att minska risken något är att packa upp grejorna även om man inte installerar dem.

Ohyran som kommer på oväntat besök vill ju helst bara gå in och hämta grejorna så fort som möjligt och det är ju lättare at sälja vidare saker som är i originalemballage och oskadat.

Man langar inte gärna in oskyddat gods i lastbilen och drar, allt som kräver extra tid på plats ökar risken för upptäckt.

 
Jag håller helt med Frasse.
Ställ dem så att de ser ut att vara installerade.
Släng en hög tvätt i maskinerna och lite disk i diskmaskinen.
Allt för att göra att det ser ut som att det används.

Och sätt helst fast det direkt när det kommer!
 
Appropå försäkring...

Spontant känns det konstigt att byggarens försäkring skulle täcka stöld av egendom som man själv ställt dit...
Ingår det i entreprenaden är det ju självklart, men om man själv levererat från OnOff så...
...kanske man behöver en hemförsäkring.

Den bör täcka sådan stöld, men kolla upp det först!
 
Det stjäls otroligt mycket på byggplatser. Det hjälper inte om varorna är emballerade eller inte. Man plockar bort även fast installerade maskiner. :(

Bygger Du själv, utan att genom skriftliga avtal med entreprenörerna överlämnat ansvaret för respektive entreprenad på dem måste Du ha en villabyggareföräkring som täcker skador och stölder under byggtiden (If har en bra sådan).
Har Du avtal med entreprenörerna med ABS 95 som grund, vilket alltid bör vara fallet, har entreprenörerna skyldighet att ha sin entreprenad försäkrad och Du skall vara medförsäkrad.
Av avtalet skall vidare framgå att entreprenören svarar för all omhändertagen egendom.
I så fall täcker entreprenörens försäkring skador under entreprenadtiden = fram till godkänd slutbesiktning.
För tiden därefter måste Du ha en egen försäkring.
 
Eftersom vi kommer från samma krokar som Teresian misstänker jag att det är samma inbrott vi reagerat på. De hade gått in natten före inflytt och plockat med sig alla installerade vitvaror plus lite till. Naturligtvis lämnade de efter sig åverkan på skåp mm. Så himla trist det måste vara. Inte kan det vara en slump att tjyvarna kommer när allt är inflyttat förutom ägarna >:(
Förra vintern ertappade jag ett gäng tjuvar som höll på att lasta gubbens motorcykel på släp mitt i natten. Lyckades skrämma iväg dem (jag som är så himla skräckinjagande ::) ) men hojen fick en hel del stryk. När polisen kom frågade de bland annat "var det några ni känner?". Tyckte då att det var en väldigt underlig fråga, men på nåt vis måste informationen om var/när man ska slå till läcka ut...
Fy nu blev jag upprörd igen >:( >:( >:(
 
Dund skrev:
Kan man med säkerhet säga att dessa täcks försäkringsmässigt vid stöld av byggentreprenören innan inflyttning?
:surprised: Jamen, då vet ni ju vem den skyldige är! ::) ;)
 
Har Du ett entreprenadkontrakt med Din entreprenör med ABS 95 som grund skall entreprenören ha försäkring som täcker bl.a. stölder i samband med inbrott under entreprenadtiden. Beställaren skall vara medförsäkrad (ABS 95 kap.5, § 15) så har Du eget material i byggnaden så är även detta försäkrat.
Du bör dock ändå ha en villabyggareförsäkring eftersom denna också innehåller en byggherreförsäkring.
Skulle en stöld inträffa är det enklast att ta en sådan på denna. Den har bara en självrisk på 2-3 000 kronor medan entreprenörens försäkring kanske har en självrisk på ca 10-20 000 kronor, beroende på vad han valt.
 
Vi har byggt med Trivselhus och där finns en försäkring som byggaren har så som köpare slipper du självrisken den smällen får byggaren ta på sin försäkring alltså. Varför jag vet är att våra grannar hade inbrott 2 ggr på en vecka. Först tog de vitvarorna sen tog de oxå de den nya omgången vitvaror. Att installera eller packa upp hjälper inte, så var det första gången. Nej, det tips vi fick var att smeta syllt eller liknande på, ja kletigt att få bort men du slipper att bli av med dem. eller som någon skrev: Köp dem själv, då finns det inga fraktsedlar som så lätt idag går att spåra på Internet.
 
Vi har i natt blivit av med allt vårt parkettgolv, ca 170 kvm samt den specialbeställda fläktkåpan. Det levererades i torsdags och förvarades i det garage jag själv byggt. Garaget var låst, men nycklarna fanns i ett annat gammalt garage som ska rivas. Även det gamla garaget var låst. Det verkat som om tjuvarna kände till var det kunde hitta nycklarna. Bara jag och hantverkarna kände till var nycklarna fanns.

Vi har en villaförsäkring som tecknats genom husleverantören och jag hoppas innerligt att den gäller även det garage som jag byggt själv. Parkettgolven ska jag lägga själv, så entreprenörens försäkring gäller väl inte?

Vi fick en leverans av köket igår och jag misstänker att tjuvarna var ute efter köket. De letade väl i garaget, men de hittade parketten där i stället.

Det känns hopplöst. Ska man behöva sova på bygget? Jag har dessutom 100 kvm träpanel till innertaken som förvaras utomhus under presenning, eftersom det inte får plats inne ännu. Undrar hur länge jag får ha det kvar?
 
När man läser den här tråden får man lätt intryck av att hälften av landets alla levererade vitvaror stjäls. Men vart tar de sedan vägen? Så kopiöst många nya tvättmaskiner är det väl trots allt inte utannonserade på Blocket? Eller går vitvarorna tillbaka till leverantören (OnOff/Elgiganten/e.dy.)? Det är konstigt att inte polisen (okej, de har ju aldrig några resurser att utreda brott...) eller försäkringsbolagen inte kollar upp vitvaruhandeln, deras chaufförer samt byggjobbare. Jag förutsätter att den som systematiskt stjäl byggmaterial tillhör någon av dessa kategorier.
 
Jag tror att vi snarare ska kolla med våra kära grannländer i öst, tyvärr. Här i Södetälje kommun har de just tagit en liga från Lettland eller om det var Litauen... De kallas för ASSA-liga, är tydligen specialister på att ta sig igenom de "säkra" ASSA2000-låsen... Man blir så trött, varför kan inte visst folk skilja på mitt och ditt?
 
Visst är det förjävligt att folk inte kan skilja på mitt eller ditt. Men det är lite lätt att bli uppretad och skylla på "balter eller annat löst folk"!

För att det ska vara intressant att stjäla så måste det vara enkelt att sälja stöldgodset. Tror ju knappast
att stölden begicks för att inreda sitt eget hus! Frågan är då vem som köper detta stöldgods? Hamnar det utanför vårt lands gränser?
Tyvärr tror jag att det är vi hederliga, genomärliga och så snusförnuftuga svenskar som står för 90% av köpen av stöldgods. Handen på hjärtat, hur många här inne har inte betalt svart för någotning under ditt bygge!
Stig Svensson och hans fru är skitnöjda när Snickare Pelle offererade deras ny altan. Det var ju halva priset mot Snickare Kalle. Inte frågar Stig var Pelle fått altanvirket ifrån, och ärligt talat skiter Stig i det, han fick ju sin altan eller hur. Så lurade han ju Bosse Ringholm på kuppen och det gjorde ju inte saken sämmre.

Vanliga svenskar stöter på slipade försäljare på någon parkering vid stormarknaden. Den slipade försäljaren snackar om nån mässa, varor som blivit över och att han måste hem. Svenne blåögd tror att han gör ett klipp, värsta stereohögtalarna för bara 1000 spänn, de kostar minst det 5 dubbla i butik, enligt säljaren. Självfallet är Svenne Blåögd blåst utav helvete men inte för en sekund funderade Svenne på om högtalarna kanske var snodda. Han gjorde ju ett klipp!

Så tyvärr gott folk, först sedan vi städat upp framför egen dörr så kommer tjuven att hållas stången. Och den dagen vi ger fan i att köpa hantverkartjänster svart kommer vi få en mer seriös byggbransch!

/Experten
 
jureit skrev:
Efter att vi fått vitvarorna så ringde det i princip dagligen under dagtid från ett hemligt nummer under en tid av 2 - 3 veckor. När man svarade så var det bara "klick" i luren. Jag är övertygad om att det var någon som skulle kolla om vi var hemma.

Fler som varit med om detta?

I vårt fall litar jag till 100% på firman vi köpte grejerna av, så det är alltså någonstans i leveransledet som det måste sitta någon som kollar upp detta.
Its a jungle out there man!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.