Hej

Jaha, nu närmar sig vintern och vi behöver hålla igen rejält med uppvärmningen. Rejält är väl egentligen bara förnamnet. I jämförelse med andra är väl vår beräknade månadskostnad på 9000 för elen inget, men för oss, på en lön (sambon pluggar. Det var en bra idé innan covid…) så behöver vi sikta på att halvera den.

tänker alltså sätta igen alla fönster och dörrar som inte ”används”. Dvs där vi inte är när det är ljust ute. Treglas, men se är ju många grader kallare än väggen ändå tänker jag. Så stänger jag igen och isolerar på nått sätt så att de inte kyler inneluften så borde jag väl spara en del.

Men frågan är vad som ger bäst effekt?

först och främst:
1. Invändigt. Snyggast och syns minst ut att vi är ”fattiglappar”.
2. Utvändigt. Minst risk för kondens och fuktskador tänker jag. Men kanske svårt att göra nånting utan åverkan på fasaden?

invändigt har jag lurat på följande
1. Träkasetter med isolering inuti som spänns fast inuti/mot karmen med hasp.
2. frigolit mot fönsterbågen, isolering i mitten, trä eller isolering in mot rummet.
3. Bara skära ut frigolit, limma en masonitskiva på sidan ut mot rummet och trycka dit

utvändigt:
1. Isolera hela karmen ut jäms med väggen. Spika upp vaxad masonit. Fult som stryk och ”permanent” på ett helt annat sätt än invändigt.
2. Frigolit bara dittryckt i karmen jäms med väggen. Kanske nån extra bräda för att hålla allt på plats. Frigoliten kan ju ja samma färg som väggen (vit). Dumt att va fåfäng, men alla grannarna är föräldrar till mina elever. Tråkigt om det började pratas…

vad blir minst dåligt?
sambon tänker att solen värmer rummet mer än vad det kalla glaset kyler när solen är framme. Kan det verkligen stämma? Fönstren är ju iskalla. Och elementen smala. Måste köra 45 grader ut på elementen för att hålla värmen. Annars hinner de kallna medan värmepumpen gör varmvatten. Är ju en annan grej jag ska försöka stänga av. Behöver bara varmvatten på morgonen. Men det får bli en annan tråd…

ytterdörren kommer att beklädas med filtar som en sluss. Och ventilerna har vi redan stängt de flesta av dom för att slippa dra igång elementen mer än nödvändigt.
 
Låter inte som en vinnande idé. Byt till kraftigare radiatorer istället
 
  • Gilla
Krille4
  • Laddar…
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Låter inte som en vinnande idé. Byt till kraftigare radiatorer istället
förstår inte riktigt hur kraftigare radiatorer för x antal tusenlappar skulle vara vettigare än att helt eller iallafall delvis stoppa kylan från att nå inneluften? Det är ju inte permanent, och bara i rum vi inte nyttjar vid tid när solen skiner vintertid. Fönstren är alltså en helt onödig uppvärmningskostnad under vintern och tillför ingenting. Tvärtom i ungarnas 2 rum är gardinerna fördragna ändå pga mörkrädda barn. Vårt sovrum används ju bara nattetid.
 
Din sambo har rätt, släpp in värmen på dagen
 
Redigerat:
  • Gilla
Krille4
  • Laddar…
A
Vintertid ger solen definitivt mindre än glasen kyler.

I en gammal stuga vi vinterställde satte vi 10cm cellplast för alla fönster. Gjorde enorm skillnad för hur mycket energi som behövdes för att hålla det frostfritt.

Häng tyg som gardiner innanför i fönstersmygen så syns det inte lika mycket ut.
 
  • Gilla
Conorcccc och 2 till
  • Laddar…
Fler ideer invändigt:
- bubbelplast ska tydligen kunna funka. 5 lager i kombination med tjocka gardiner.
- magnetisk tejp för att fästa frigolitskivor med masonitfront. Enkelt att sätta upp och ta ner. Kan måla insidan så ser det inte så värst illa ut. :) Så kan man då försöka släppa in sol om vi mot förmodan är hemma när solen är uppe :)

Största funderingen är ju kondensen. Tänker att om jag isolerar bara lite, då kommer kondensen på insidan som ett brev på posten. Men en 10cm frigolitskiva med masonit på insidan?
 
Bor ni norra eller södra delen av landet ?
 
Mörka rullgardiner som går utanför karmen på insidan, ingen luftrörelse från fönstret, solen värmer gardinen och värmen hamnar inne, vill man använda rummet drar man upp den
 
  • Gilla
Dan_Johansson
  • Laddar…
Jonatan79 Jonatan79 skrev:
Bor ni norra eller södra delen av landet ?
Dalarna, växtzon 5. Blir kallt som bara den på vintern ändå precis här. Nästa by 1,3 mil bort har alltid 2 grader varmare och alltid mindre blåst osv.

Förstår att jag jagar efter det lilla här. Men huset är i övrigt välisolerat. Årsförbrukning på 13mwh. Så det finns inte mycket annat att jaga. Vi planerar ändå att ställa ner värmen så mycket vi mäktar med. Men hellre varmt och mörkt än kallt och… mörkt ändå! Haha.
 
Ok, förstår. Räkna inte med att spara så mycket bara, materialet kostar lite också
 
  • Gilla
sporty_spice
  • Laddar…
S
Vad har ni för uppvärmning och vilken innetemperatur brukar ni ha?

Ni kan ju göra som man gjorde förr i tiden och kallställa delar av huset. Se bara till att ha lite värme på så att det inte fryser.
 
  • Gilla
Niclas Gustafsson
  • Laddar…
P Plutus skrev:
Mörka rullgardiner som går utanför karmen på insidan, ingen luftrörelse från fönstret, solen värmer gardinen och värmen hamnar inne, vill man använda rummet drar man upp den
Det har vi testat i sovrummet. Funkar sådär. Rinner kalluft i gliporna och drar man upp gardinerna så är där isjäkla kallt. Obefintlig värme t.o.m. nu när utomhustempen håller 14 som mest. Till vintern kan vi använda det som kylskåp!
 
S sinuslinus skrev:
Vad har ni för uppvärmning och vilken innetemperatur brukar ni ha?

Ni kan ju göra som man gjorde förr i tiden och kallställa delar av huset. Se bara till att ha lite värme på så att det inte fryser.
Det har vi funderat på också. Kallställer vi behöver vi ändå isolera innerdörrarna ut därifrån. Stora glipor både uppe och nere, och dörrarna är tunna skitdörrar.
och elementen är enrörssystem. Så man kan bara kallställa yttersta elementet i slingan och inåt. Inte mitt i…

Vi brukar ha 21 grader. Då håller golvet 16 på öppna ytor så det känns som kallare inomhus än vad det är… under typ mattor osv håller det 12-14 max… frigolit 5cm och spånskiva på betongplatta… värdelöst byggt. Vi siktar på att hålla 18 i vinter.
 
BirgitS
Innan en kollega fick ordning på värmesystemet i sin 60-talsvilla med stora och många fönster mot en innergård så staplade han frigolitblock på insidan av fönstren och hängde sen tjocka gardiner framför så det såg bara mysigt ut. Några fönster utåt fick vara kvar som vanligt. Tjocka mattor överallt (finns på second hand). Enligt honom gjorde det väldigt stor skillnad.
 
  • Gilla
Niclas Gustafsson
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.