Hej
Inför stundande taklyft ska jag plocka ner teglet från gavelspetsarna, stenarna ska återanvändas till att mura fyra nya varv på långsidorna.
Vilken teknik är bäst??
 
M
Jag skulle köra med en liten bilmaskin eller borrhammare med bilfunktion + flatspett och ta ner sten för sten uppifrån, lämna över till någon på ställningen som rensar bort bruk och staplar.

Är man försiktig kan man med rätt teknik få iallafall 95% av stenarna helt utan märken i kanterna eller spruckna, visserligen beroende på modell av sten. Gittertegel ex. är svårare.

I början bilar du ur fogen under översta skiftet för att komma igång, där är det störst risk att skada stenen och kanske läge att använda avsedd mejsel till maskinen (går ofta att hyra, googla på 'hilti te-c-mm').
 
Vi använde handslägga, knacka på stenen framifrån så släpper de från fogen sedan är det bara att plocka stenen. Möjligtvis en liten bilhammare för att ta bort fogen på första varvet.
 
Lägg skivor på marken för att enklare samla upp fog som kommer att ramla ned mellan vägg och ställning. Det kan även vara bra att täcka fönster nedanför där ni plockar stenen. Om man tappar en sten är sannolikheten stor att de studsar mot ställningen och in i vägg/fönster. Vi smällde tre-fyra fönster som iofs skulle bytas i samband med fasadbytet.
 
Plocka även ned stenen från ställningen allteftersom då det blir en ansenlig tyngd. Hela vår fasad vägde ca 25 ton enligt vägningsnotan från tippen.
 
Och när du har fått ner all sten så kommer du att ha en hel del sten som har fastsittande bruk på nån sida. Ett bra tips för att rensa dom utan att ha sönder dom: Ta en stol och en huggkubbe i lämplig höjd. Leta fram en yxa som du inte är så rädd om och sätt dig och slå lös bruket på samma sätt som om du tänker dig att du håller en bräda som du ska spetsa i änden.
 
Låter som bra tips, tack!
Har en liten bilmaskin, Hilti TE16C bara köpa en liten mejsel.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.