Vi har köpt en lägenhet där den förre ägaren (ett dödsbo) snabbrenoverat genom att bla måla vit färg över alla tapeter. Det är strukturtapeter som vi vill ta bort och sedan måla efteråt, men frågan är hur man gör på bästa sätt. Jag har för mig att man stryker över tapeter med tapetklister eller någon liknande produkt även för att få bort dem, men hur fungerar det då de är övermålade?

Alla tips mottages tacksamt!:)
 
Målade tapeter brukar vara rätt lätta att dra bort, beroende på underlaget, om huset är gammalt (typ 60 år) så finns det säkert flera lager samt någon typ av board under, fiber eller trä. fiber är lättast att dra bort ifrån. Kan vara så att ni får bort ett-två lager och sedan är det bara tapet, då kan man fukta denna eller lägga på färg även här för att riva bort dem.
 
Övermålade eller ej så handlar det om att du ska få fukt att komma ner till tapetklistret som tapeten är limmad med och lösa upp detta. Ett lager färg brukar inte hindra fukt men ev göra att det tar lite längre tid för tapetklistret att lösas upp.

Fukta ytan, vissa kör med vävlim som inte torkar så snabbt, plasta, dricka kaffe och låta det gå någon timme och sedan gå på med lämpligt verktyg brukar hjälpa.
 
Ja det är ett 50-talshus! Vad är lämpligt verktyg då?:blushing:

Och vad bör man ha för underlag för att måla? Är det någon papp eller så underst?
 
Vi har ett hus från 57 kan ju bara säga vad vi gjorde och vi rev först bort lite gav upp (drog ny el så vi behövde mer utrymme) och rev bort fiber boarden och satte dit gips (som vi har på andra ställen) Men först när vi rev använde vi spatlar typ japanska för att komma under och sedan drog vi bara...har du försökt ta loss?
 
Jaha det kanske inte är svårare än så! Vi har inte börjat än, tänkte kolla om det var nåt särskilt man behövde tänka på.
 
:SMen vad ska man komma ner till för att kunna måla? Är det någon typ av fiber alltså? Går det att måla på? Gips går väl inte att måla på annat än med alkydfärg? ska man ha någon väv eller papp?
 
Vi har som sagt tagit bort fiberboarden (han som bodde här förut rökte så de luktade) men de kändes väldigt porösa så jag antar att de suger en hel del grundfärg, snabbast är nog att höra med färghandel vilken typ och hur mycket som går åt
 
För att ta bort tapeter som sitter hårt kan man hyra en "ångmaskin". Den sprutar in ånga under tapeten och då släpper klistret. Sedan är det bara att dra bort tapeterna.

Men när allt annat skiter sig brukar ju renoveringsgips vara ett alternativ.
 
eviljava skrev:
För att ta bort tapeter som sitter hårt kan man hyra en "ångmaskin". Den sprutar in ånga under tapeten och då släpper klistret. Sedan är det bara att dra bort tapeterna.

Men när allt annat skiter sig brukar ju renoveringsgips vara ett alternativ.
Aha ok bra att veta!

Men vad är renoveringsgips?:blushing:
 
En gipsskiva som är endast 6 mm..tunn ;)
 
PX-21 skrev:
En gipsskiva som är endast 6 mm..tunn ;)
Aha ok!:rolleyes:
Men vad har man ovanpå den? Man kan väl inte måla direkt på?
 
Jo det kan du...Fast först får du förståss lägga glasfiberväv och spackla fogarna...;)
 
Hur är det med papp då? Är inte så förtjust i övermålad glasfiberväv nämligen...:blushing:
 
Det räcker att skarvspackla, sen kan du grunda och färdigmåla på vanlig gips.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.