Hej! Bygger nytt hus med Fiskarhedenvillan. Huset är klart runt valborg. Just nu är badrum färdigkaklade och målaren har målat sista strykningen i morgon installeras köket. Från allra första början när provtryckning kom på tal så var det ”helt onödigt” och att kasta pengarna i sjön enligt våra snickare och FHV.
Nu ett halvår senare så kommer vår KA och säger ”ni måste provtrycka också för det lade kommunen in som kontrollpunkt i kontrollplanen”…
Våra snickare tycker det är konstigt och de har inte varit med om att man måste göra det. Dessutom så anser de att det är för sent i bygget att göra det nu. Vi vill inte heller göra det eftersom alla FHV hus som byggts har haft så goda resultat att det känns som onödigt att slänga 8000:- på det.
Vår KA sa att han skulle prata med kommunen om att denna kontrollpunkt inte kommer genomföras. Vad tror ni? Kommer man kunna hoppa över detta eller kommer kommunen kräva oss på en helt onödig provtryckning som dessutom är för sent att göra troligtvis.
Har någon varit med om att ta bort en punkt ur kontrollplanen?
 
  • Gilla
Arp32
  • Laddar…
Provtryckningen behövs för att kunna verifiera era siffror i energiberäkningen. Utan provtryckningen kan siffrorna ej fastställas.
Så räkna inte med att kommunen väljer att plocka bort denna.
 
  • Gilla
Tant62
  • Laddar…
Du kan inte ta bort punkter i kontrollplanen utan att fatta ett nytt startbesked.

Om du inte täthetsprovar kommer du endast att få interimistisk slutbesked och sedan få mäta den verkligen förbrukningen av huset första 12 månader.
 
LaszloToth LaszloToth skrev:
Du kan inte ta bort punkter i kontrollplanen utan att fatta ett nytt startbesked.

Om du inte täthetsprovar kommer du endast att få interimistisk slutbesked och sedan få mäta den verkligen förbrukningen av huset första 12 månader.
Ok och mäta den verkliga förbrukningen efter 12 månader kostar ju inget så då är väl detta en bättre väg för oss att gå?
 
C Cilja74 skrev:
Ok och mäta den verkliga förbrukningen efter 12 månader kostar ju inget så då är väl detta en bättre väg för oss att gå?
Jag vet tyvärr inte riktigt hur det går till, men så mycket vet jag att du inte behöver mäta de första 12 månader. Det rekommenderas att bo in sig ett år först för att ställa in värmesystemet först. Sedan ska man köpa en energideklaration. Så det är inte bara att mäta.
 
Energideklaration skall göras inom 2år efter att huset är färdigbyggt. Även deklarationen kostar några tusenlappar att göra inte 8 dock.

Man kan ju även se provtryckningen som en typ av kvalitetskontroll på att hustillverkare och entreprenör har gjort ett bra jobb med att göra huset lufttät.
För övrigt är det inte för sent att göra en provtryckning möjligtvis är det försent att åtgärda eventuella fel om provtryckningen inte klarar kravet i energibalansberäkningen.

En tanke som jag inte har några belägg för. Vad händer två år efter att huset är klart ni har gjort en energideklararion som huset av någon anledning inte klarar, får man inget slutbesked? Hustillverkaren och entreprenören kommer troligtvis inte göra ett skit för att hjälpa er.
 
Redigerat:
Snailman
Det verkar dyrt, jag gav 2828kr förra våren för provtryckning, 3,5 timmar plus resa.

Han tätade till och frånluften vid ftx:en och lite annat, satte en ram i dörrposten där hans fläkt anslöts.
 
Redigerat:
Det går lite mode i det här med täthetsprovningar och av erfarenhet vill jag påstå att denna hysteri är mot bättre vetande. Klimatskärmens täthet är egentligen obetydlig för energiberäkningen bortsett från om man ligger precis på gränsen med primärenergitalet vilket man i regel aldrig gör i ett nytt hus av ren självbevarelsedrift. Ska klimatskärmens täthet inverka på energiförbrukningen i någon större omfattning så behöver man misslyckas totalt med montaget av folien. Ska man följa standarden så ska dessutom klimatskärmen täthetskontrolleras innan skivor monteras.
Summa summarum kan sägas att klimatskärmen täthet främst är väsentlig i syfte att skydd konstruktionen mot fukt, inte i energisynpunkt. Gammal tråd men alltid tillför det väl någonting..
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.