Hej!

Har 400V element överallt i huset som jag inte alls är intresserad av att använda och ska nu riva lite väggar och då även plocka bort några av dom.

Men det går ju kablar överallt i väggarna till dessa jevla element och få bort allt kablage känns jävligt jobbigt. Kan man typ be en elektriker eller så typ koppla bort dom direkt ur elskåpet?

Antar att det inte är OK att lämna "propparna" tomma bara. :confused:
 
Har du konverterat till vattenburet? För hoppas du inte du endast ska värma med luftvärmepump..
Den dagen den går sönder, alt det blir kallt..

Brukar sitta en dosa bakom elementet, tapetsera över denna och sätt torex på ändarna, samt dra ut säkringarna..
 
Tapetsera över fungerar inte så bra om väggen ska rivas.

Koppla ur ledningarna i elcentralen och dra ur trådarna ur rören. Kalla in elektriker om du inte vet hur det ska göras. Tänk på att ledningarna förmodligen är vidarekopplade till fler element, så om du vill ha kvar några element är det inte bara att riva bort hur som helst.
 
tommib
Använd inte Torix för att isolera några ändar heller. På en ledare sitter de dåligt. Använd ubåt istället, eller lyxa till det med Wago 221/222.
 
Alla väggar skall väl inte rivas? Han skriver att alla element skall ut, torex har funkat i dosor i 30år, samt tapetsera över dosan, dra ut säkring eller fimpa/isolera ledaren i centralen, lägg lös och vik undan och märk den för ev framtida bruk, är det luftvärmepump som skall värma detta hus så...
 
Torix har använts i över 50 år men inte för att isolera enskilda ledare. Torix används för att koppla ihop flera trådar. Använd ubåt eller Wago för att isolera enskilda trådar. Torix för övrigt förlegad teknik, det finns ingen anledning att rekommendera det till någonting eftersom det finns bättre grejer idag.
 
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
För en strömlös ledare som är bortkopplad? Eltejp,
 
Om man ska spara oanvända ledare (vilket man inte ska) bör man avsluta med typ Wago, ubåt osv. Det därför att om man bara tejpar är det lätt att man av misstag drar in trådändan i röret och då vore det kanske bättre att helt rycka bort trådarna. Med tex en Wago 222 i änden finns det ingen möjlighet att av misstag dra ur en ledning.
 
O
Det bästa är att dra ut kablarna ur väggen. Då kan du utan problem tapetsera över dosan. Det borde räcka att bara dra ut den till närmaste dosa. Och koppla ur dessa där...
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.