Hej, jag har en vindsvåning med synliga balkar. Dessa är brandskyddsmålade 1990 (transparant med klarlack) och nu har det gått några år och dessa börjar bli mjölkvita och fula.
Hur får man bort färgen enklast? Har testat med kemisk färgborttagningsmedel men det vart smetigt och fläckigt, svårt att ta bort. Någon som har erfarenhet av någon annan produkt eller metod som fungerar bättre?

Sen en annan fråga. Har sanerat ett rum efter en fuktskada med ozon och det uppstod en märklig söt doft efter det, vi har vädrat och vädrat men doften kommer tillbaka, vi misstänker att ozonet reagerat med brandskyddsfärgen på nått sätt. Är det någon som har haft liknande erfarenheter eller kan det bero på något annat?

/Tomas
 
Varför brandskyddsmåla träytor i en villa? Trä är brännbart ja, men ytskikt av trä är fullt godkända i ett småhus. Även avseende bärande konstruktion är förkolningshastigheten av träet så pass långsam att bärigheten oftast med råge kan behållas i 30 min. Blir bara konfunderad varför man valt att brandskyddsmåla?

Frågan ska nog egentligen ställas till någon målare/målarfirma. Men ett sätt kanske skulle kunna vara att värma färgen. Den ska då svälla upp och under det att den sväller bör den rimligtvis lossna bättre om man skrapar. Testa på ett litet ställe med varmluftspistol och skrapa?

Ja ozon är mycket reaktivt, det är därför man använder det. Men oftast bryter det ner otrevlig doft, inte skapar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.