hallå. Vi har ett gammalt hus från 20talet med källare . Och i källaren har färgen börjat lossnat lite från väggar. Och lite vitt ludd kommit fram. Förmodar att det är kalk. Men inge svart på väggar. Men det blir mögel på kartonger som står mot väggen. ingen frän lukt i källaren för övrigt. Bör jag bli orolig för att det sitter i väggar med?
 
Nej, om det bara är stenmaterial i källarväggarna så är det inget som kan mögla i dem. Det "vita luddet" är troligen vanliga utfällningar av salt eller kalk. Däremot har du säkert rätt hög fuktighet i golv och väggar vilket gör att färg släpper och kartonger möglar.
 
Undvik organiskt material i den mån det går, framförallt i kontakt med golv/väggar. Ställ kartonger mm på hyllor t.ex. så det kommer bort från golv/vägg, även bra om man får en översvämning, i gamla källare med potentiell översvämningsrisk (t.ex. kommuner med kombinerade avlopp och dagvatten t.ex) så kan man gärna ha "fritt" ett par decimeter upp. Förvara gärna i plastbackar istället. Konsolsystem med stålskenor på väggen är smidigt då fukt inte kan direkttransporteras till föremålen. Har du väldigt fuktigt så kan ju en avfuktare vara av intresse i förråd där man förvarar.
 
  • Gilla
LinusRuda
  • Laddar…
tack för svar. Det kanske är dags att dränera huset? Går det mäta sej fram om man är i behov att dränera ?
 
Att se till så att byggnadens dränering fungerar är alltid bra men det räcker ofta inte för att få "modernt" inomhusklimat i en 20-talskällare. För att kunna lagra kartonger på golvet i en 20-talskällare utan problem krävs sannolikt mer åtgärder än enbart dränering.
 
och dessuton kan du inte dränera bort vanlig markfukt som finns under källargolvet så kontakt mellan golv och fuktkänsliga material bör undvikas lika för som efter en omdränering.

Börja med att stapla luftigt bort från vägg och golv och köp en avfuktare som kostar många gånger mindre än en dränering :). Om du är inte nöjd med den enkla lösningen så kan du alltid slänga ca 200 000kr på en riktig omdränering efter alla konstens regler med alla risker inräknat.
gaia
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.