Hej!

Vi har byggt ett timmerhus i furu och förra sommaren tvättade vi hela fasaden med målartvätt och sedan målade vi ett lager med tjärvitriol (auson). Det blev såå fint! (Vi hann inte måla två lager utan planerar att ta lager två i år). I vinter har det kommit massa svarta prickar på HELA fasaden. Så nu till min fråga. Å ena sidan läser jag om att prickarna är en naturlig del av träets åldrande och att det med tiden kommer bli mer jämnt grått, sant eller falskt? Samtidigt får vi rekommendation att vi ska behandla med prickfri innan vi målar lager nummer två. Är detta för att vi ska måla ett lager till, finns det en risk att färgen inte kommer fästa lika bra? Man säger ju att tjärvitriolen andas, finns det ändå risk att vi ”täpper till”/stänger in mögel i timmerstockarna om vi skulle måla utan att behandla med prickfri? Vi räknar med att köra målartvätt först och sedan måla med tjärvitriol men frågan är helt enkelt om någon vet om vi behöver köra prickfri först innan målartvätt? Är det ”bara” en fråga om estetik eller är det rent av dåligt för fasaden med prickarna? Tusen tack på förhand! /Nybyggarna
 
  • Trähus hörn, takränna, klar himmel, träd, dagtid.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Trätrappsteg utomhus täckt av ett tunt lager av lätt snö eller frost.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hej! Vad synd att ni inte fått några svar. Vi står inför samma dilemma med svarta prickar på fasaden efter att vi målat med tjärvitriol. Vi funderar på om våra prickar också är mögel eller om det är något annat…
 
  • Träplankor med sliten färg, diagonal komposition, närbild, spikar, textur, naturlig åldring, ojämna ytor, brun-grå nyanser.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hej Jessica!

Nu är vi inga experter, men gissar att det är mögel eller liknande påväxt. Sen ser det inte så illa ut på er bild som det var på vårt hus, och jag tror inte att det är något att oroa sig för mer än att det kanske sett finare ut utan prickar.

Vi behandlade fasaden med Jape Prick-fri, vilket var en hel del jobb, och sen målade vi lager nummer två på huset. Men nu ser det fint ut iallafall! Hur det ser ut nästa vår däremot, det vågar vi inte sia om... I värsta fall blir det prickigt igen och då kommer vi inte göra en sån stor insats igen, utan då får det vara. Det är trots allt ett hus i skogen! Och vad vi hört är att prickarna också kommer bli lite mer jämna i färgen med tjärvitriolen över tid, men det vet vi alltså inte av egen erfarenhet.

Hoppas det går bra för er och att ni blir nöjda!
 
  • Gilla
Jonatan79
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.