Jag har under en tid undrat över hur de svarta ringarna på ett oljat ekbord uppstår. Vi är noga med att aldrig lämna fukt på det men ändå uppstår de här ringarna. Idag la jag märke till att det blivit en ny under ett sånt där kromat ställ för hushållspapper. Hållaren är inte rostig eller smutsig. Hur går det här till? Är det en kemisk reaktion mellan metall och oljan?
 
Det är något lurigt med ekens garvsyra som reagerar med fukt, metall och kanske andra ämnen.
Enda hjälpen, utom att alltid använda skärbräda, är att bleka med citron- eller oxalsyra.

Några länkar, men ta dem med en nypa salt (inte på eken dock):
http://www.byggahus.se/forum/kok/82301-bankskiva-i-ek-eller-inte.html
http://www.familjeliv.se/Forum-22-87/m31280912-1.html
http://tygern.se/?p=703


Själv har jag laminat på arbetsbänken, men en ekskiva i "halvön".
Det var ett misstag, skulle ha varit bok som jag tycker bättre om.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.