Vi bygger hus och ska ha en köksö med häll. Köksön är i ek som resten av köket. Vi tänkte ha massiv ek som bänksskivor och sten på köksön.

Vi tycker Nero Africa känns lite mörk (svart) och de gråa granitskivorna vi sett är för "spräckliga".

Någon som har tips på en snygg grå granit ?
Eller är det kalksten som gäller om vi vill komma ifrån det spräckliga ?

Hälsn Stefan och Petra
 
Ta kalkstenen!

Jag funderar själv på den eftersom jag tycker ungefär som ni när det gäller det spräckliga och glimmandet. Jag tror att det blir snyggt med den mer sparsmakade, robusta ytan av kalsten mot ek-köket.
 
Ja... jo.. visst är den mer ömtålig och man kanske inet ska ha den överallt. Och visst blir det en del extra underhåll men den är snygg!

Man kanske ska överväga den praktiska biten mot den estetiska som med allt annat? Annars håller jag med om att den mörkare så klart är snyggare.
 
Jag tycker det grå alternativet är snyggast, kalksten är def. vackrast MEN iom. att ni ska ha den skivan med häll infälld med allt vad det innebär av fett så skulle jag def. avstå kalkstenen, tyvärr :-/
Men en grå granit är inte dum den heller, tycker jag :)

//Christina.

Edit: Nu är iof. inte bilden den tydligaste men man ser en grå granit tillsammans med ekskiva, iof gräddvit inredning men jag tycker inte det spelar ngn. stor roll. Ytterligare ett plus med denna typ av skiva är att den inte alls är lika känslig för smulor mm. den blanka svarta döljer inte mycket i "skräp och kladdväg" ;)
 
Vi bygger hus och ska ha en köksö med häll. Köksön är i ek som resten av köket. Vi tänkte ha massiv ek som bänksskivor och sten på köksön.
Låter som det vi har. Vi valde en svart sten på köks-ön som heter "verde ubatuba" som passar bra till ek då den har guldflake i botten.

http://www.affinitystoneworks.com/affinitystoneworks_granite_ubatuba.html
 
"ubatuba" .... kul namn det där ;D
Men på beskrivning i länken står det att den är mörkgrön och ordet "verde" betyder ju också grönt??

//Christina.
 
Det finns stora variationer i den stenen.
Vår är inte grön utan mer svart/guld.
Se exempel http://www.prefabgranite.com/pf/uba_tuba.html

Uba Tuba är en stad/område i Brazilien.

Härunder följer en förklaring av namnet:

Ubatuba: ubá in the nheengatu language means canoe. Uubá is the name of a gramineous plant or wild cane from which arrows are made. Uuba-tyba means a great quantity of these plants. According to specialist Roquette Pinto and other researchers of the tupinambá indians, uúba, uyba, ubá ( nheengatu lang. ), uy, uí ( guarani lang.) mean arrow or dart; its the name of a gramineous plant, wild-cane or mangrove reed also called candiubá or tabaco ( big-sized reeds).
Tyba, tuba : suffix that indicates abundance;place with great quantity;place where there is much;site where plants of the same species grow, or a resting or stopover place for animals and birds, means also existence, resting place and abundance. With a few exceptions, tyba prevails in the north and tuba in the south.


MVH / från AVV

(avdelningen värdelöst vetande)

 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.