Hej!

Har upptäckt att det ibland "svajar till" i våra lampor. Det blinkar inte, men styrkan går ner lite och sen upp igen. Det händer ju inte hela tiden, men iallafall någon gång per kväll.

Vad kan det bero på? Det gäller främst spottar, men även andra lampor kan ibland "svaja" i styrka.

Jag kan absolut ingenting om el och därför vet jag inte om detta är något att oroa sig för, om det är lättfixat eller ej? Är det vanligt, vad kan det bero på?

Mycket tacksam för svar på denna fråga.

//Helena
 
  • Gilla
OXYD
  • Laddar…
Vanligaste orsaken är att en annan starkare kraftslukare startar på samma fas som dina lampor. ;)
 
Tack för svar!

Innebär det att så fort kylen eller frysen slår till så är det normalt att ljuset svajar? Kan man göra något åt det, typ byta fas (vad det nu är... ;) ) Har det blivit fel i elkopplingen när mer strömslukande apparater går på samma fas som lamporna? Har bott på många ställen, men aldrig varit med om detta, seru... :-/

//Helena



 
Det betyder att du med största sannolikhet bor på landet, dvs har en lång kabel mellan din nätstation och huset. När en större kraftslukare startar får du ett spänningsfall som du ser som ett svaj eller blink i ljuset.

 
Erik_D: Tack, det förklarar nog varför jag alltid först ser ljuset svajja till och sedan hör grannens byggsåg sätta igång :)
 
  • Gilla
Uldis
  • Laddar…
Hos blinkar lyset när kompressorn till värmepumpen drar igång. Den har väl stor startström.
 
Om du har dimmer kan den påverkas av störningar på elnätet så att ljuset "fladdrar", bland annat den överlagrade signal som styr gatubelysningens mottagare i vissa städer. I så fall sker det vid ungefär samma tid varje dag.
 
Jag har samma problem ??? , ljusen svajar när vissa andra förbrukar startar. Vad jag kan se är det förbrukare med elmotorer som stör systemet.

Hjälp mig ni som kan nu, men är det inte så att elmotorernas lindning innebär en motverkande emk som påverkar fasvinkeln och då uppstår ett spänningsfall?

Jag har också hört talas om lösningar med kondensatorer som installeras i central (på ngt sätt, kanske bredvid dvärgbrytaren, gissningsvis med ställbar kapacitans) på den grupp det handlar om. De motverkar den induktiva lasten i motorn och får fi i rätt läge igen, eller? Finns det sådana prylar? Hjälper de? ::) :-/
 
Ingen? Är jag så ute och cyklar att det inte ens är lönt att korrigera, eller vad? ???

 
Jag har så och förklaringen som någon la fram godtog jag. Det är inget som jag stör mig speciellt mycket på egentligen. Som sagt så är det inte bara inom vårat hus utan det svajjar även till då grannen kör igång sin gerkap på typ 1200watt.
 
Tack, men det är inte riktigt samma sak för mig. Dels är det mina egna förbrukare, elmotorer som skapar svajningarna. Dels frågade jag efter ett sätt att korrigera eller minska effekterna av det, om det är möjligt. Visst det är inget stort problem, men kanske är lösningen inte heller komplicerad. Det är därför jag frågar.

Jag kan inte teorin särskilt bra, men vet iaf att induktiva och kapacitiva laster påverkar fasvinkeln. De borde, rätt dimensionerade, också kunna "ta ut varandra" och det skulle kunna vara en lösning på mitt problem, spekulerar jag i.

Att det bara är elmotorer (induktiva laster) som skapar problemen antar jag stödjer denna teori. Jämför jag med motsvarande effektuttag rent resistiva (elradiatorer) så ger de inget svaj på några lampor. Återigen, någon som kan bekräfta, dementera och/eller hänvis mig till en pryl som löser mitt problem?
 
T
Finns nätstabilisator som görs för dataindustrin, kostar fläsk men kan fås billigt när företag flyttar/bygger om, kan funka för dig om du har normal användning upp till c:a 2-3000W, sen blir det 19" rackskåp som väger ton. Kolla på Elfa:s hemsida, konstruktionen är en stor trafo med massa kondingar som ska hålla konstant spänning när mataren varierar i styrka (typ hissar m.m).
Bor du i Sth finns Labb-El på Tjärhovsgatan, annars Överskottslagret, du borde kunna få en stor en för runt 1000:-, nypriser c:a 20-40.000:-.

P.S om dina motorer är enfas bör du lägga din belysning på de andra faserna, annars om dom är 3-fas blir det nog nätstabilisator eller en mycket stor trafo. D.S
 
  • Gilla
Uldis
  • Laddar…
Tack TN-funkis, det var något sådant jag ville höra. :)Hade visserligen hoppats på något lite smidigare, typ en tilläggsmodul på DIN skena för varje grupp man ville utjämna, men jag ska undersöka det du talar om.
 
Kondensatorer används för att faskompensera, dvs om man har mycket reaktiva laster typ motorer så slipper man överföra den "onyttiga" effekten i kabeln.
Det kan definitivt hjälpa med ett kondesatorpaket.

Då den överförda skenbara effekten blir mindre i matande kabel, blir ju även spänningsfallet mindre.
Har man problem med att huvudsäkringarna går när man startar höfläktarna kan även det avhjälpas med ett kondesatorpaket.
 
T
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.