Vi har byggt en så fin friggebod på 15 kvm. Stugan är ställd på gjutna plintar. En halvmeter högt i bakkant och nästan på marken i framkant. Efter första vintern visade det sig att stugan förflyttat sig bakåt c:a 10 cm och plintarna stod snett. Då gjöt vi en ny plint på mitten av baksidan, och trodde att det skulle räcka. Men i våras upptäckte vi att den hade flyttat sig ytterligare c:a 10 cm bakåt, och även den nya plinten stod snett.

Vad kan vi göra för att stoppa det här? Kan vi gjuta nya plintar som så att säga håller mot? Alltså vinkla dem mot stugan. Eller vad kan man göra?

Tacksam för råd av någon som har varit med om detta.
 
Har ni funderat på varför stugan flyttat sig? Hur djupt är plintarna nergjutna, vad är det för jordmån?
 
Plintarna är nergjutna på 1 meter. När vi kom det till det djupet kom det in vatten i hålet. Jordmånen är lera. Det var nog ingen bra placering, men går det att göra något åt det hela?
 
Har ni gjort en markundersökning. Det låter som att marken inte klarar av belastningen från huset.
 
Nej, vi har inte gjort någon markundersökning. Det är nog så att det inte var den bästa placeringen, men nu står stugan där den står, och någon annan placering finns inte att tillgå. Vi behöver nu göra det bästa av situaionen. Men vad är det bästa?
 
Finns det någon som har något råd att ge?

Kan nämna att vi har ett ganska långt takutsprång. Stugan är 3 * 5 meter + ett överskjutande tak på 1,5 * 5 meter. Kan det vara så att med all den tunga snön som föll i vintras och vintern före det, gjorde att taket så att säga blev som en hävarm, och därför tryckte hela stugan bakåt?
 
Helt naturligt att stugan rör på sig om du har lera. Vad händer med plintarna på ovansidan, är de också 1 m djupa ? Sjunker samtliga plintar också ?
Har du bara taksprång åt ett håll ?

Svaret är nog tyvärr bara att du måste gräva djupare på alla plintar så att du hamnar på fastare botten eller åtminstone på frostfritt djup.

(Har själv gjort detta på en stuga 3,5x6 m. Pust vilket jobb ! Den stugan stod också i en lerig sluttning och rörde sig precis som du beskriver. Hade tur och kunde gräva ner till fast botten på samtliga plintar. Nu står den 100% stabilt.)
 
Plintarna har rört sig lika mycket både framtill och baktill. Inte sjunkit så mycket som vikt sig. Om någon plint skulle sätta sig mer i något hörn så gör det inte så mycket, vi kan alltid justera det, problemet är just att allt har förskjutit sig bakåt. Vi har bara takutsprång på framsidan. Tänkte eventuellt att bygga på en "hylla" på baksidan, där vi kunde förvara virke o d, just för att få jämvikt på stugan. Kan det vara en bra idé, eller är det dumt att ytterligare tynga ner vikten.
Det blir kanske nödvändigt att helt enkelt gräva djupare, som du säger. Ingen lätt jobb, men om det är nödvändigt, och om det kan stoppa glidningen bakåt så får vi göra det.
Är inte helt säker på att vi gick ner 1 meter på framsidan.
 
Gissningar:
Snön kan ha ökat tyngden på just de främre plintarna men det borde inte betyda att du får en snedbelastning som skulle orsaka att plintarna rör sig bakåt. Jag tror i stället att orsaken är att plintarna är för lite nedgrävda i för mjuk mark. Då kan en snedfördelning av taktyngden öka snedbelastingen på plintarna. Om dessutom plintarna är höga ovan mark kan detta räcka för att orsaka problem.
Om man gjutit en fot på varje plint hade detta inte uppstått.

Om du inte kan se att plintarna rört sig upp eller ner av tjälen så behöver du nog inte gräva djupare. I USA är det vanligt att man sätter Y-stöttor på plintar och stödben. Stöttorna sätts på sidan om varje ben så att de bildar ett Y med plinten i mitten.
Förmodligen den enklaste åtgärden efter att du riktat upp huset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.