hej
för drygt ett år sedan byggde vi ett staket med flera pelare ,varje har en lykta med kåpa på 4 w led lampa .. och hade vi dragit ström från garaget ner grävt kabel vid tomtens kant 20 cm djupt.. det hade funkat hela tiden utan det minsta problem .. för ca 2 veckor sedan vaknade på morgonen utan ström i hela huset , kvällen innan regnade mycket .. .. jag åter kopplade alla säkringar en o en tills jag kom fram att ledningen som går ut till staket belysningen är problemet. efter två dagar kopplade strömmen igen .. det fukade bra .. det tog ca 4 timmar då plötsligt blev ström avbröt igen.. non bekant rekommenderat att koppla jordfelsbrytare till den ledning .. vilket jag gjorde med JFB 25 A .. men det gick inte heller .. det blev samma ström avbröt i hela huset utan att ens det JFB som jag monterat hade gjort jobbet ..den har inte löst ut . vad kan ni om detta? tack .
 
Spontant låter det som ett jordfel och den JFB du kopplade in extra hinner inte lösa ut och koppla bort innan den som sitter för hela huset kopplar bort. För jag antar att du inte kopplade förbi den befintliga JFB:n.

Enda rätta är att felsöka utebelysningen. Kanske ta dit en elektriker?
 
jag hade monterat JFB n mellan strömbrytaren och belysningen , allting är förbi huvud JFB i elcentralen ...
 
Förbi eller genom?
 
  • Gilla
somi
  • Laddar…
Det uppstår ju en mängd frågor:

Hade du ingen jordfelsbrytare till ute-elen förut? Det måste man ju ha numera.

Den nya brytaren, är den kopplat till alltihopa, eller bara till ute-elen?

Har du kopplat själv, och har du kompetens för det?

Är sladden du grävt ner av rätt kvalitet för utomhusbruk?

Ligger den "rent" eller i rör?

Har du grävt upp och kontrollerat att den är hel?

Har du kontrollerat alla armaturer så att de är hela och fuktsäkra?

Har du några skarvar på sladden utomhus?
 
  • Gilla
J.Hoffa och 1 till
  • Laddar…
Att koppla " förbi " jordfelsbrytaren i huset för enstaka grupper kräver god kunskap om centralens uppbyggnad. Man måste skapa en grupp som ligger helt utanför jfb med både fas och nolla. Man kan inte utnyttja befintlig nollskena och koppla fasen innan jordfelsbrytaren.

Är armaturerna skyddsjordade (klass1 ) eller armaturerna ojordade och har tilläggsisolering ( klass 2).

Vid felsökning kopplar man losss den markförlagda kabelns fas och nolla i huset för att sedan megga kabel och armaturer mot jord med sammankopplade fas och nolla ledare. Vid mätningen lägger instrumentet på 500 eller 1000 V likspänning och mäter resistansen mot jord. Den resistansen skall vara hög ( megaohm) . Är den låg , då har man ett jordfel någonstans. I det läget behöver man dela kabelslingan vid armaturens för att lokalisera i vilken delsträcka som felet finns.
 
Redigerat:
  • Gilla
hempularen och 1 till
  • Laddar…
det här är inte lätt .. det blir för många frågor kring .. men det har fungerat ett helt år utan problem.. det bästa och säkrats är låta elektriker kolla upp det .. då slipper man huvudvärk..
1000 tack .. för er hjälp ...
 
Tobbe_3 skrev:
Att koppla " förbi " jordfelsbrytaren i huset för enstaka grupper kräver god kunskap om centralens uppbyggnad. Man måste skapa en grupp som ligger helt utanför jfb med både fas och nolla. Man kan inte utnyttja befintlig nollskena och koppla fasen innan jordfelsbrytaren.
Jag skall tillägga att om man INTE har "god kunskap om centralens..." osv. Så är det en väldigt farlig operation att försöka koppla en grupp förbi jordfelsbrytaren. Det är väldigt lätt att tänka/göra fel, och några av de vanligaste felen man kan göra skapar s.k flytande nolla i huset, med akut risk för brand
 
  • Gilla
somi
  • Laddar…
Men en enkel felsökning här borde börja i lyktorna. Det mest sannolika är att det kommit in vatten i kopplingsutrymmet. Nästa sak på listan är själva kablarna, om de ex. inte är av en typ som får användas ute, så kan själva kabeln vara skadad. kan vara lite svårare att hitta ett sådant fel.

Men det är nog ändå en bra ide att ta dit en elektriker, som kanske lämpligen skapar en egen jordfelsbrytargrupp för dessa lampor och ev. andra utomhus uttag du har. De vanligaste falskutlösningarna för en jordfelsbrytareä ju saker som att man tappar kabeln till bilvärmaren i en snödriva, eller att det kommer vatten i någon utomhusjulbelysning etc. Synd att släcka hela huset för en sådan sak.
 
  • Gilla
Anna_H och 1 till
  • Laddar…
Moderator Inloggad Medlem: feb 2005
Stockholm
28 855 inlägg
Gillad 3 167 gånger
11 bilder
Men en enkel felsökning här borde börja i lyktorna. Det mest sannolika är att det kommit in vatten i kopplingsutrymmet.
det är mycket sannolikt att lyktornas kåpan kommer i kontakt med sten pelare ,för att dem jordade men det ligger inte något isolering under.. det kan vara att vattnet gör kontakt med nollan ledning eller fas ledaren ..
 
jag har bytt JFB mot personskydds brytare 16 A .. det fungerade en dag .. dagen efter vid 9 tiden kväll tid .. blev det mörkt igen .. strömavbröt från centralen .. PSB 16 A INTE gjord nonting .. det där är konstigt..
 
Nej, det är inget konstigt med att jordfelsbrytaren löser, även om du har en personskyddsautomat. Nu förutsätter jag att du har kopplat PSA efter jordfelsbrytaren, utan att exkludera den här gruppen från jordfelsbrytaren.

Ge dig INTE på att försöka exkludera någon grupp från jordfelsbrytaren, det är då väldigt lätt att orsaka en olycka som bränner ned huset (inte överdrivet). Utan låt i så fall en elektriker göra den saken.

Att lyktans kåpa kommer i kontakt med jord är rimligt, den bör vara skyddsjordad.

Det intressanta är om det kommer in vatten eller fukt i kopplingarna till lamporna.
 
  • Gilla
somi
  • Laddar…
För att du skall få någon form av tips så skulle svar på frågorna i Anna_H:s inlägg tillföra mycket.

Blir lite orolig när jag hör hur du labbar. Ta dit en elektriker och börja med att sektionera garaget (och därmed utelamporna) till en egen sektion. Då slipper du släcka hela huset om det blir något fel i garaget eller på utelamporna.
 
Redigerat:
  • Gilla
somi
  • Laddar…
tack .. för all information .. .. jag väntar på elektriker .. då är man i säkra händer.
 
  • Gilla
Anna_H
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.