Jag fick nyligen en intressant artikel där det stod om värmepumpens mörka sidor. Verkligen tänkvärt för de som går i köptankar och är helt inställda på ett långsiktigt, billigt och miljövänligt alternativ.

Jämfört med direktverkande el ser givetvis värmepump ut som ett bra alternativ eftersom elförbrukningen minskas en hel del. Ser man däremot i lite större perspektiv finns det många frågetecken och nackdelar med värmepumpar/bergvärme.

1. En värmepump betyder långt ifrån att man blir av med elräkningen. Den drar fortfarande en hel del el normalt. Dessutom dimensionerar man en värmepump för 60-70% av husets värmebehov = då det är kallt måste den dyra, importerade kolkrafts-elen kopplas in för att hålla värmen i huset.

2. Stor investering = Lång återbetalningstid

3. Huset blir fastbyggt i ett elberoende för många år framöver. Jämför sveriges elpriser med andra länder. Relativt är priset lågt i Sverige ännu - inom ett par år är priserna mer utjämnade och inget att leka med. Tänk på hur det kommer kännas att värma huset med el när man släcker lamporna i rummet man lämnar..

4. Bergvärme är helt miljövänligt - Nej, då det är kallt och direktelen kopplas in är värmepumparna riktiga miljöbovar då de går på el producerad av bla utländsk kolkraft.

Varför talas det om skatt kring värmepumpar?
Vid toppbelastningar på elnätet (då det är som kallast) importeras dyr kolkrafts-el. Hela befolkningen får höjda elpriser vilket strider mot policyn att varje enhet ska täcka sitt område.

Värmepumpar drar en hel del el under normal drift samt kräver extra-el vid kyla. Då det är kallt är det även som störst nätbelastning och de högsta elpriserna.

Statsmakten har två styrmedel. Bidrag och skatt. Med dessa vill man minska svenskarnas elberoende och öka användandet av inhemsk energi.

Mycket talar för en sorts skatt/straffskatt kring elförbrukning/värmepumpar. Alternativ som solfångare och pelletseldning förbrukar ingen el - de premieras däremot med olika bidrag.

Skatt relaterad till värmepumpar skulle kraftigt bromsa upp att svenska hem blir fastbyggda i ett stort elberoende.

Det verkar som det är först nu politikerna uppmärksammat dessa problem på allvar. Det blir intressant att se på vilket sätt de beslutar ta hand om de.
 
Det låter som att denna artikel var betälld av en annan branschorganisation än SVEP...... ::)

 
skulle vara intressant att veta vem som skrivit detta och var detta är publicerat........ :p
 
e skrev:
Lite bensin på elden... :)
Sverige börjar bli perforerat av hål... Vad händer när foderrören börjar rosta sönder och grundvattnet förorenas?
Du kan sova lugnt en stund till. Så länge foderrören uppfyller normen har dom en beräknad livslängd på 96 år, sannolikt med några säkerhetsfaktorer i beräkningen.

Om 100 år är tillochmed jag öppen för möjligheten att min Nibe slutat fungera och jag värmer huset på något nytt fiffigt sätt.
 
Hur man än värmer upp sitt hus kommer det alltid vara dyrt. Staten vill ha in "sina" pengar.
 
Spånskiveindustrin är allt annat än glad åt pelletsbrännare. Priserna stiger och spånskiveindustrierna har svårt att konkurrera mot mellaneuropeisk industri. Spån/Träindustrin lobbar således en hel del på att man ska ta ut någon form av skatt ifall man vill göra pellets och elda upp spånet.
 
När det gäller rostande foderrör så måste det vara helt försumbart jämför med det järn som redan finns i grundvattnet på många ställen. Dessutom är inte järnet farligt för människor, snarare tvärtom. Däremot missfärgar det tvätt och sätter sig i rören.

Däremot tycker jag att diskussionen i övrigt är mycket intressant. Tillverkarnas bild av värmepumparna är givetvis inte så nyanserad som den borde vara. Av historien kan man lära sig att vi byter energikällor för uppvärmning hela tiden, och att prisbilden är så instabil att det är svårt att säga något om framtiden. (Tänk till exemel på 60-talet då oljan var så billig att det inte lönade sig med isolering.) Därför är det givetvis säkrare ju kortare avskrivningstid man har på sin installation. Om pelletsbrännare har lönat sig på tre år, så gör det ju inte så mycket om det kommer skatt på pellets år fyra.

Även invändningen att värmepumparna använder eltillskott när det är som mest ont om el, är befogad. Detta påverkar både vårt importbehov av smutsig el, och ger kapacitetsproblem i distributionsnätet.

Nu kan man tycka att om man har vedpanna och eldar med egen ved så kan man aldrig få några ekonomiska överraskningar, men det är inte sant. Jag läste nånstans, tror att det var Novators bioenergidialog, att staten utreder en generell energiskatt som skulle innebära att man betalade skatt på uppvärmningen beroende på bostadsyta. För en normalvilla skulle det hamna kring 10000 kr/år. Detta skulle växlas mot att skatten på el sänks. Anledningen till detta skulle vara att Sverige inte får fortsätta att subventionera elen till företag och på det här sättet skulle man kunna ha låga elkostnader för alla, men ändå få in skatten från hushållen.

Samtidigt talas det om att Sverige i framtiden kan tänkas få elpriser som ligger i paritet med resten av europa där man inte har billig vattenkraft. Då pratar vi om storleksordningen 2 kr/kWh, och då är kalkylen för värmepumpen inte så rolig längre.

Sammanfattningsvis kan man nog säga att det enda som är säkert är att villkoren kommer att förändras i framtiden, precis som de har gjort i historien.
 
e skrev:
Hrmf. Det var inte heller järnet jag avsåg. Utan ytvattnet som rinner ned i borrhålet (när foderröret har rostat sönder) och förorenar grundvattnet.
Jag har svårt att se att det skulle kunna bli något stort problem. Dels finns det säkert gott om naturliga sprickor i berget där samma sak händer redan i dag, dels är nog den mängd vatten som kan komma ned den här vägen försumbar i förhållande till det totala tillskottet till grundvattnet. Dessutom tror jag att ett övergivet och sönderrostat hål ganska snart fylls med sediment, och då återställs ordningen igen.
 
Att dagvatten landar i grundvatten, ofiltrerat, tror jag E har rätt i att det är ett problem. I normala fall sker ju en filtrering av dagvattnet, speciellt i de övre skikten av jorden som gör att vi inte får problem med grundvattnet.

Fast detta bygger ju också på att vi har ett flöde ner i berget. Normalt har vi ju ett nettoflöde upp ur marken, så detta kanske tränger undan dagvattnet?

Jag kanske kan fylla mitt hål med betong strax innan jag dör.

Anders Nelson på Geotec har säkert svar på dessa frågor. (www.geotec.se, brunnsforum)
 
MathiasS skrev:
Jag kanske kan fylla mitt hål med betong strax innan jag dör.
Hahaha, det där var nog det mest dramatiska som hittills postats i detta forum. ;D

Personligen tycker jag att ni har rätt allesammans. Ingen metod av uppvärmning är bra, dessutom hotar alla typer av energianvändning nån del av naturen.
Min slutsats blir naturligtvis att vi alla bör klä av oss nakna omedelbart för att späka våra eländiga kroppar inför den kommande kalla vintern i hopp om att kanske härda den en smula och med lite tur kanske odla ett och annat kroppshår. Den enda form av uppvärmning som egentligen bör ske är den vid tillagning av mat, men på grund av ovanstående skäl kan inget externt energitillskott tillföras hemmet. Man får helt enkelt använda t.ex. någon form av friktionsvärme som att montera en skivbroms på en motionscykel. Bromsskivan monteras av med klickfäste och läggs i stekpannan tillsammans men exempelvis ägget som ska stekas.
Räcker inte värmen får man helt enkelt slå ägget varmt.

Sannolikt kommer många att misslyckas med att värma sin mat tillräckligt. Man kommer dock inte att frysa under tillagningen vilket verkligen kommer att bygga broar i familjerna. Den taffliga matlagningen kommer också i förlängningen attt innebära ett hot mot miljön. Många människor kommer att inta en stor del av födan otillräckligt uppvärmd och tillagad vilket i sin tur ställer oerhörda krav på matsmältningen och tarmfunktion. Den senare kommer oundvikligen förr eller senare att haverera med oönskade effekter för miljön i form av spontana koldioxid- och metangasavgångar.
Kornas aktuella påverkan på växthuseffekten kommer att, om ni ursäktar uttrycket, att framstå som en fis i rymden.

Som ni ser är bokstavligen inget, i n g e t, sätt att värma upp huset bra. Nä, nu fryser jag lite. Jag tror att jag ska ta och peta in en pinne i brasan.
 
KarlXII skrev:
Min slutsats blir naturligtvis att vi alla bör klä av oss nakna omedelbart för att späka våra eländiga kroppar inför den kommande kalla vintern i hopp om att kanske härda den en smula och med lite tur kanske odla ett och annat kroppshår.
Med tanke på bilden av dig, så kan vi alla i forumet, värma våra nakna kroppar i ditt skägg. ;) ;D ;D
 
Christer.

Jag har under en längre tid kollat vad för bidrag som finns till pellets. Kommit fram till att just nu finns inga bidrag att få.
Energirådgivaren i vår kommun har svarat mig att staten ev. kommer med någon form av bidrag där man skulle även kunna söka för pelletsanläggningar. Har ingert hört om detta ännu.
Energirådgivaren skulle meddela mig så fort som ev förslag läggs fram för klubbning (riksdagen?).

Att det kommer skatt på pellets tror jag icke på. Eftersom pellets är ett av de få energislag som är miljövänligt på lång sikt.
Ock som just nu kan ersätta el i någon praktisk omfattning/volym.
 
MP skrev:
Att det kommer skatt på pellets tror jag icke på.
::) Det skulle snarare förvåna mig, om det inte kommer skatt på pellets. Vänta bara tills tillräckligt många har gått över till denna uppvärmningsform. Då kommer skatten + "träcertifikatavgift" som ett brev på posten! :surprised:

:surprised: Som enda land i hela världen, har vi ju idag redan moms på regnvatten! :surprised: Så varför inte skatt på pellets? ???
 
Nu kommer jag inte ihåg vart jag läste (kan ha varit på sanningssiten aftonbladet...) att "någon" gjort en hisklande undersökning att det var livsfarligt med pellets.

Pellets innehöll nästan samma mängd mögel och damm som flis ( tycker iofs att den måste vara svårt då det ena är torrt ), problemet var att de som har fliseldning har oftast en ficka i backen eller ett separat rum för fliset medan pelletseldarna drar in eländet i vardagsrummet eller liknande ej avsett "pelletsrum".

På detta sätt får man in sporer och damm i inandningsluften och kunde på så sätt skada barn och vuxna.

Det finns många sätt att "försvara" sitt ekonomiska intresse men det här med artiklar ska man nog ta med en nypa salt.

Man kan tolka en artikel som faa'n läser bibeln...
 
Må säga det blev intressant diskussion i denna tråd! :)

Jag sökte som hastigast på 'bidrag pellets' i google och hittade en hel del bidrag som finns NU för installation av pelletsbrännare/panna/kamin och solfångare.

Trollhättan 2004-03-08
"Bidrag ska lämnas med 30 % av investeringskostnaden, högst 15 000 kronor för installation av pelletsbrännare, pelletskamin och pelletspanna. För vedpanna med ackumulatortank utanför tätbebyggt område är bidraget 25% av investeringskostnaden, men dock högst 15 000 kronor. Detta bidrag får inte kombineras med annat statligt bidrag som ges till installationen. Bidraget gäller inte retroaktivt, en beställning räknas som påbörjat arbete."

Torsby
"Nu kan du söka bidrag för att gå över till pelletseldning eller installera miljögodkänd vedpanna och/eller ackumulatortank. Du kan få bidrag med högst 30% av bidragsunderlaget, max 8000 kronor för pelletsbrännare, max 10000 kronor för installation av ackumulatortank och max 10000 kronor för installation av ny miljögodkänd vedpanna.
Bidraget är ett led i statens strävan att ställa om energisystemet till ett långsiktigt hållbart system. Ett led i detta är bidrag till övergång till pelletseldning och installerande av ackumulatortank samt byte till ny miljögodkänd vedpanna."

Hagfors
"Du som idag värmer upp ditt hus med olja, el eller med en äldre icke miljögodkänd vedpanna kan få bidrag"... "Bidrag får lämnas med högst 30% av bidragsunderlaget, max. 8 000 kr för pelletsbrännare, kamin och max 18 000 kr för en ny pelletsbaserad panna. Underlag för bidraget är baserat på nödvändigt material och arbetskostnad för installation av miljögodkänd och p-märkt pelletsbaserad panna, pelletsbrännare eller pelletskamin samt kostnad för besiktning före/efter slutförd installation. Bidrag till arbetskostnad kan endast beviljas om ett företag med F-skattebevis anlitas."

Några länkar jag hittade ang. bidrag på sol/pellets
http://www.trollhattan.se/thn_templates/StandardPage.aspx?id=4125

http://www.trollhattan.se/thn_templates/StandardPage.aspx?id=3853

http://www.hagfors.se/hgf_kommun/tekniska/energisidan/energibidrag/pellets/index.asp

http://www.torsby.se/index.php3?id=1233

http://www.karlstad.se/radrummet/pelletsbidrag.shtml

http://www.konsument.goteborg.se/pr...2CB9F15B1C1CCE29C1256B8400412D65?OpenDocument


Det verkar skilja sig från kommun till kommun, men det är iaf 11 kommuner som har KLIMP-bidrag som ger bidrag om man ersätter oljeeldning eller direktverkande el.

Kolla upp vad som gäller i din kommun!


 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.