Har strömavbrott efter stormar m.m. Finns det tumregler för beräkning av nödel och hur ansluter man på ett klokt sätt? Kostnad för elektriker om ngn har en sådan uppgift.

Behöver el i nödläge för att driva cirkpump 20x20 watt för vedpanna och vattenburen värme samt el till kyl o frys och djupbrunnspump samt avloppspump. Man behöver ju inte köra alla på en gång, vatten och avlopp kan ju enkelt köras var för sig och i korta intervaller. Hur stort elverk kan man behöva för ett "nödläge"?
R
 
Börja med att summera den effekt och typ av elapparater du vill driva. Har du verkligen 20x20=400W cirkulationspumpar?

För kyl, frys och cirkulationspumpar räcker det troligen med ett litet enfasigt elverk på 1-2 kW. Det ger också enkel inkoppling via stickpropp, inga ingrepp i den fasta anläggningen (såvida inte cirkulationspumparna idag är fast anslutna, men det går ju att ändra).

För vatten och avlopp blir det betydligt värre. Dels handlar det antagligen om trefas? Det ökar kostnaden för generatorn avsevärt. Och dels handlar det om större motorer där du behöver multiplicera effekten med pi (minst). Startströmmen hos dessa pumpar kräver kraftig överdimensionering av elverket.

Dessa pumpar är troligen även fast anslutna till anläggningen. Det går troligen att sätta stickpropp (CEE-don) på dem, men man kan ju här börja fundera på ett riktigt reservkraftsintag vid mätarskåpet. Då drar kostnaden iväg igen, vet inte hur mycket men +5000:-

Som vanligt brukar det också vara så att man behöver välja ett bättre verk än man tror man behöver.
http://www.energimyndigheten.se/reservelverk2015

Summan blir därmed ganska hög så det blir kanske till att prioritera här.
 
  • Gilla
Ruskenstam
  • Laddar…
Tack för bra info. Bra med hänvisning till Energimyndighetens test
R
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.