Hej,

Vi har ett befintligt hus som skall byggas ut.
Utifrån detta så ville vi spränga så nära den befintliga grunden som möjligt.
Detta har genomförts med en sk tätsömssprängning.... Det gick fullständigt åt h-e...
Huset har rest sig ca 5cm, halva husets befintliga grund har rest sig från berget.
Det mesta av interiören är förstört och köksstommar mm har lossnat från väggar, samtliga vitvaror har förstörts och altandörren är bortsprängd... :(
Huset är just nu helt obeboligt och vi har fått flytta.

Jag är medveten om att vår egen hemförsäkring inte täcker denna skada men nu hävdar sprängarföretaget som är ett etablerat företag med många år i branschen att deras försäkring inte täcker sprängning så nära grunden, vilket ingen har informerat oss om trots att vi innan sprängning påpekade att det verkligen inte får hända något med huset.
Kan detta stämma?

Företaget kan tänka sig att ersätta vitvarorna och hävdar att sprängningen trots detta skall betalas.

Är det läge att ta in en jurist och finns det någon som är specialiserad på området?

Beräkningar vi gjort visar på att kostnaderna rimligtvis kommer att hamna på ca
250-300.000:-

Tacksam för råd!!

Mvh
Håkan och Ursula
 
Låter absolut som att du skall ta in ne jurist, se till att ha samtliga avtal och ev. andra handlingar i beredskap (så kan juristen snabbare göra en bedömmning om det finns ngt. att hämta).

Gör minnesanteckningar om vad som har sagts muntligt, genast nu i kväll. Datera på varje anteckning dels när ni uppfattar att det sades,dels när ni gjort anteckningen. I fortsättningen bör ni försöka få så mycket av kommunikationen med firman skriftligt (ex. mail.). Om det sägs intressanta saker muntligt så skicka en minnesanteckning som en sorts informellt protokoll i stil med "jag uppfattade vid dagens möte att du sade:", var tydlig i varje sådant meddelande att meddelandet inte innebär någon accept på ev. förslag som framfördes, utan bara är en förtydligande text.

Huruvida deras försäkring täcker eller inte är inte frågan, frågan är vem som ansvarar för ev. olyckor i arbetet (beroende på avtalsform, så kan det faktiskt vara så att du som bestälklare också står risken).
 
F
Jag har också haft problem med sprängare men absolut inte på denna nivån. Min upfattning är att sprängare inte är kompatibla med mail och aldrig eller ogärna svarar eller kommunicerar via brev och mycket ogärna skriver på papper eller avtal. Spela in alla samtal på ett fickminne elle mobiltelefon istället. Kan vara värt väldigt mycket vid en eventuell process.

Användes mätare vid sprängningen och har det gjorts nån riskanalys så kan du ju kolla mätarna och jämföra med riskanalysen om dom är inom tillåtna värden. Tror att sprängfirman skall kunna redovisa borrplan mm.
 
Jag skulle kontakta en jurist så fort som möjligt.
Det kan ju inte vara rätt att företaget gör saker som inte täcks av ansvarsförsäkringen utan att detta stäms av med kunden och då helst skriftligt.
 
Oj, stackare, det dår låter inget kul alls.

När vi sprängde så gjordes, som fsn var inne på, en riskanalys och där stod vilka vibrationer som sprängarna inte fick överstiga. Mätare sattes upp för att kontrollera att så inte skedde.

Ifall vibrationerna skulle ha överstigit det riskanalysen tillät så skulle sprängarna vara ansvariga för skador.

Det borde finnas en sådan riskanalys i ert fall också och vibrationsmätare användes väl? Höll sig sprängarna inom givna ramar för vibratoner? Det kan de väl knappast ha gjort med så stora skador?
 
Redigerat:
Skrattretande att företaget kan tänka sig ersätta vitvarorna och i samma andetag kräva att sprängningen skall betalas. Har man ingen skam i kroppen.
Kontakta en jurist som robertdigital påpekar. Kontakta även försäkringsbolaget även om inte denna skada ersätts av dem så har ni kanske rätt till rättshjälp.
 
Hu, jag lider med er. hoppas ni hade ett bra kontrakt där det ålåg entreprenörern att säkerställa att sprängningen skedde utan skador på huset. Då skulle jag vilja påstå att ni borde ta in en advokat och skicka stämningsansökan snabbt 8så firman inte läggs ned - då har ni ingen motpart och så får ni pynt allt!.

lycka till!
 
Slog ihop trådarna.
 
F
Ytterligare ett tips kan vara att genast kontakta polisen och be att få en kopia på sprängfirmans ansökan och polistillstånd för den aktuella sprängningen.
 
Tack så mycket allihop för era svar.
Vi har nu kopplat in en kunnig jurist och företaget har börjat att ge med sig.
Vi får se vart det leder hän.

Mvh
Håkan & Ursula
 
fsn skrev:
Ytterligare ett tips kan vara att genast kontakta polisen och be att få en kopia på sprängfirmans ansökan och polistillstånd för den aktuella sprängningen.
Såvitt jag förstår så har sprängare ofta generella tillstånd för sprängningar under en viss storlek, så det är inte säkert att det finns ett tillstånd för den sprängningen specifikt.

Men, nu när de har en jurist med så torde väl frågor om huruvida företaget gjorde saker rätt att besvaras.
 
Redigerat:
Så här gick det till för oss när grannen tvärs över gatan skulle spränga bort 2*3 m sten ca 0,5 tjock.
Vi blev kontaktade av sprängföretaget som kom och gjorde en okularbesiktning på hela huset där varje tapetmärke blev antecknat innan sprängningen. Sedan under sprängningen hade vi en mätare och efter spräningen kom de igen och besiktigade huset igen. Smällen vid spräningen var jätteliten( de hade flera sprängmattor), jag blev verkligen förvånad att det behövdes så mycket besiktningar för en sådan liten sprängning...

Sedan när kommunen sprängde alldeles vid oss så var det inte tal om några mätningar, eller besiktningar innan sprängningen. Kommunens spräning kändes desto mer...
 
A
Det finns många historier om husägare som efter sprängning kommit och påstått att sprängningen orsakade sprickor i murstockar eller putsfasader och vill ha det fixat gratis via sprängarens försäkring. I själva verket hade skadorna funnits i många år, orsakade av helt andra saker än sprängningen. Därav omfattande besiktningar för att se till att husägare efter sprängningen inte ska kunna kräva ersättning på skador som inte har med sprängningen att göra.
 
Värsta dumpen men jag blev intresserad av hur det gick?

sedan spelar det väl ingen roll om deras försäkring inte täcker, är väl inte ditt problem att dom inte kan/vill försäkra sig rätt?

Har dom gjort sönder skall dom väl ersätta. Hur dom finansierar den ersättningen struntar väl du i?
 
Ja hur gick det?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.